Gå til indhold

Få Niels Bohrs atommodel for en 20’er

07. oktober 2013
Næste gang du handler, kan du betale med Niels Bohrs atommodel og andre store videnskabelige opdagelser. Den Kongelige Mønt har slået fire nye 20-kronemønter, hvor motiverne er opdagelser af store danske videnskabsmænd. Uddannelsesministeren deltog ved præsentationen af mønterne.

Niels Bohrs atommodel med elektronernes bane om en atomkerne og Tychos Brahes stjernebillede Cassiopeia. Det er eksempler på nye motiver, der fra den 7. oktober vil være at finde på de danske 20-kronemønter.  

I forbindelse med fejringen af 100-året for Niels Bohrs atommodel præsenterer Den Kongelige Mønt en ny 20-kroners møntserie. Temaet for møntserien er store danske videnskabsmænd inden for fysik og astronomi.

Fire nye 20-kronemønter
Fire nye 20-kronemønter

Møntserien består af fire mønter, der hver især beskriver de fire videnskabsmænd Tycho Brahe, Ole Rømer, Hans Christian Ørsted og Niels Bohrs enestående opdagelser. De fire fremtrædende danske forskere er valgt, fordi deres opdagelser var epokegørende for deres tid.

- 100-året for Niels Bohrs atomteori er en god anledning til både at hylde Niels Bohr og andre af de helt store danske videnskabsmænd - H.C. Ørsted, Ole Rømer og Tycho Brahe. De har ikke kun haft betydning for deres samtid, men har haft stor indflydelse på videnskaben, samfundet og forståelsen af vores verden i dag. Så det er helt på sin plads at minde og hylde disse fire fantastiske videnskabsmænd. Og det er en fremragende ide med denne møntserie, siger Morten Østergaard.

Uddannelsesminister Morten Østergaard var med til præsentationen af de fire mønter, som foregik på Niels Bohrs fødselsdag den 7. oktober på Niels Bohr Institutet i København.

Fra venstre Ralf Hemmingsen, rektor, Københavns Universitet (KU), Alain Aspect, professor og modtager af Niels Bohr Guldmedaljen,  Hugo Frey Jensen, nationalbankdirektør, Morten Østergaard, uddannelsesminister, John Renner Hansen, dekan, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, KU, og Robert Feidenhans'l, institutleder, Niels Bohr Institutet, KU. Foto: Ola J. Joensen
Fra venstre Ralf Hemmingsen, rektor, Københavns Universitet (KU), Alain Aspect, professor og modtager af Niels Bohr Guldmedaljen, Hugo Frey Jensen, nationalbankdirektør, Morten Østergaard, uddannelsesminister, John Renner Hansen, dekan, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, KU, og Robert Feidenhans'l, institutleder, Niels Bohr Institutet, KU. Foto: Ola J. Joensen

Den Kongelige Mønt har fremstillet mønterne i samarbejde med medarbejdere på Niels Bohr Institutet. Alle fire mønter vil blive sat i cirkulation med det samme.

Motiverne på mønterne viser:

  • Niels Bohrs atommodel med elektronernes bane om en atomkerne – 1913
  • H. C. Ørsteds forsøg, der påviser elektromagnetismen – 1820
  • Ole Rømers tegning til beskrivelse af lysets hastighed – 1675
  • Tycho Brahes stjernebillede Cassiopeia med fremhævelse af stjernen Stella Nova – 1572.

Handlinger tilknyttet webside