Gå til indhold

Gigantisk observatorium med dansk deltagelse indviet i Chile

19. marts 2013
I sidste uge blev et gigantisk observatorium indviet i de øde Andesbjerge i Chile. ALMA kaldes det revolutionerende observatorium, der vil muliggøre et helt nyt syn på stjernedannelsen i universet. Og selvom der er langt til Chile, har danske forskere allerede fået glæde af observatoriet.

ALMA(Altacama Large Millimeter/submillimeter Array)-observatoriet består af 66 radioantenner og er i stand til at observere det kolde univers ved at opfange radiobølger, der er usynlige for det menneskelige øje. Dermed vil det kunne vise os hidtil ukendte detaljer omkring stjernefødsler, spæde galakser i det tidlige univers og planeter, der smelter sammen omkring fjerne sole.

ALMA-observatoriet er i stand til at observere det kolde univers ved at opfange radiobølger, der er usynlige for det menneskelige øje.
ALMA-observatoriet er i stand til at observere det kolde univers ved at opfange radiobølger, der er usynlige for det menneskelige øje.
Allerede i 2012, inden ALMA var fuldt udbygget, fandt et forskerhold fra Niels Bohr Institutet sukkerstoffet glykolaldehyd med et lille antal ALMA-antenner. Resultaterne blev publiceret i august 2012, blev citeret verden over og selvfølgelig også nævnt ved indvielsen 13. marts.

ALMA-observatoriet er blevet til i et samarbejde mellem Chile og et partnerskab bestående af Nordamerika, Østasien og Europa repræsenteret ved European Southern Observatory (ESO).

ESO, der består af 15 medlemslande, heriblandt Danmark, ejer i dag nogle af verdens største og mest moderne teleskoper, og leverer data til halvdelen af de videnskabelige artikler inden for astronomi. Danske astronomer benytter i forvejen i vid udstrækning ESO’s teleskoper på La Silla og Paranal i Chile, og vil også fremover få stor glæde af det nye ALMA-observatorium:

”Hvis Danmark og danske forskere skal være med til at skabe videnskabelige gennembrud, er det en forudsætning, at vi har adgang til det mest avancerede tekniske udstyr. Det får vi blandt andet gennem en organisation som ESO, der løfter opgaver, som de europæiske lande ikke er i stand til at løfte alene. Det nye ALMA-observatorium er endnu et godt eksempel på, at vi nyder godt af at indgå i internationale samarbejder på forskningens område”, siger Peter Sloth, kontorchef i Styrelsen for Forskning og Innovation.

Dansk industri har siden 1994 hentet kontrakter på i alt 100 mio. kr. i ESO-regi. ESO har i øjeblikket 10 danske medarbejdere.

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: 72318284
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside