Gå til indhold

Ny pjece understøtter gode boligforhold for studerende

29. august 2013
En informations- og vejledningspjece på studieboligområdet skal bidrage til at sikre et godt og velfungerende boligmarked for landets studerende.

Regeringen har en ambition om at skabe den bedst uddannede generation nogensinde, og rekordmange søger en videregående uddannelse. I august fik 63.525 studerende tilbud om optag på en videregående uddannelse i 2013.

Ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, og uddannelsesminister Morten Østergaard offentliggør nu en informations- og vejledningspjece, som skal være med til at øge udbuddet af ungdoms- og studieboliger.

Initiativer skal øge antallet af studieboliger Regeringen har allerede gjort det billigere for kommunerne at opføre nye boliger ved at nedsætte den såkaldte grundkapital fra 14 til 10 procent. Det har kommunerne reageret positivt på. Der er således givet tilsagn om støtte til cirka 1.300 nye studieboliger siden midten af sidste år.

Derudover har regeringen i finanslovsforslaget for 2014 foreslået, at der afsættes 30 millioner kroner til huslejestøtte ved ommærkning af ældre- og familieboliger til studieboliger og 11 millioner kroner til forsøgsprojekter, der kan reducere driftsudgifterne i blandt andet ungdoms- og studieboliger.

Endelig vil regeringen tage initiativ til at det i højere grad sikres, at de, der bor i en studiebolig, rent faktisk er studieaktive. Samlet set vil det øge antallet af disponible studieboliger.

- Vi står i en ekstraordinær situation i år med rekordhøjt optag på de videregående uddannelser. Det er godt, men det giver nogle udfordringer i forhold til de unges boligsituation. Regeringens svar er at sætte ind med initiativer, der både skaffer boliger her og nu og som også sikrer opførsel af flere ungdoms- og studieboliger. I det arbejde er jeg sikker på, at dagens pjece vil være en stor hjælp for de mange aktører på studieboligmarkedet, siger Carsten Hansen.

Morten Østergaard fremhæver, at det er helt essentielt, at alle parter bidrager til at sikre en god studiestart for de mange nye studerende.

- Vi investerer i disse år massivt i uddannelsessektoren, så vi fastholder kvaliteten i vores uddannelser samtidig med, at flere studiepladser og stigende SU-udgifter finansieres krone for krone. Men investeringer gør det ikke alene. Også rammerne om studielivet og stabile boligforhold for de studerende spiller en rolle. Denne vejledning skal ses som et bidrag til at sikre et godt og velfungerende boligmarked for studerende som en central del af rammen om det gode studieliv, siger Morten Østergaard.

Handlinger tilknyttet webside