Gå til indhold

Nyt kapitel i dansk rumforskningshistorie er blevet skrevet

26. november 2013
Mulighederne inden for rumforskning er uendelige. Tre ESA Swarm satellitter er blevet sendt op i rummet for at studere Jordens indre. Det er den første ESA satellitmission, som er dansk foreslået og dansk ledet.

Klokken er 12.30 den 22. november. I biografsæderne i Planetariet i København sidder forventningsfulde ingeniører, forskere og andre ruminteresserede voksne og børn klar for at følge en live-transmission af opsendelsen af tre dansk ledet Swarm satellitter. Målet med opsendelsen er at studere Jordens indre og få en bedre forståelse af, hvordan Jordens magnetfelt fungerer. Satellitterne skal kortlægge Jordens magnetfelt med en hidtil uset præcision.

Uddannelsesminister Morten Østergaard holdt tale for forskere, ingeniører og andre ruminteresserede, da tre danske satellitter blev sendt op i rummet.
Uddannelsesminister Morten Østergaard holdt tale for forskere, ingeniører og andre ruminteresserede, da tre danske satellitter blev sendt op i rummet.

En stor dag for Danmark

Som minister for forskning, innovation og videregående uddannelser deltager Morten Østergaard for at fejre opsendelsen af de tre satellitter og Danmarks førende position inden for rumforskning.

- Danske forskere, ingeniører og teknikere har et internationalt højt niveau, og de ekstreme krav til rum-projekter tvinger os til at være meget ambitiøse og innovative. Swarm missionen er interessant for forskere over hele verden, der vil studere og modellere sammensætningen af Jordens indre. Det er nyttigt for navigation både i forbindelse med skibsfart og luftfart, og det er relevant i forbindelse med kortlægning af mineraler og olie i undergrunden. De flotte resultater inden for rumforskning bidrager også til vækst og arbejdspladser. Derfor er det en rigtig stor dag for Danmark, siger Morten Østergaard.

Missionen er ledet af DTU Space

DTU Space står for den videnskabelige ledelse af Swarm projektet og er ansvarlig for det videnskabelige datacenter, som skal analysere data fra satellitterne. Det er også DTU Space, der har bygget stjernekameraerne på Swarm satellitterne og magnetometrene, som skal måle Jordens magnetfelt med hidtil uset præcision.

- Det er en stor dag for Danmark og en stor dag for DTU. For selvom Danmark er et lille land, så er vi også en rumnation med DTU Space som hovedkraft. Rummet kræver virkelig meget nytænkning, teknologisk udvikling og innovation, og det er lige præcis det, som er DTU’s boldgade. Vi arbejder konstant på at gøre det her bedre, og man må sige, at innovationen og samarbejdet udadtil med erhvervslivet er fundamentalt for forskere og studerende, så vi kan skabe de her ting sammen til gavn for os alle. Jeg synes, at Swarm er et fantastisk eksempel på sådan et samarbejde, sagde DTU’s rektor Anders Bjarklev i sit oplæg.

Klokken 13.10 var satellitterne sendt op. Nu kan arbejdet med at studere Jordens indre gå i gang.

Swarm

Swarm består af tre satellitter, der sammen giver en ekstremt nøjagtig opmåling af jordens øjeblikkelige magnetfelt.

Swarm-projektet bygger på erfaringerne fra Ørsted-satellitten. Det blev udtænkt og foreslået til European Space Agency (ESA) af et team af danske videnskabsmænd og ingeniører.

Missionen koster en brøkdel af de normale, store satellitter til trods for, at Swarm leverer data til videnskab og samfund af en kvalitet, der er langt højere end hvad den mest specialiserede satellit kan.

Handlinger tilknyttet webside