Gå til indhold

Projekt Ycity: Det handler om at handle demokratisk

22. august 2013
Kan samfundets udfordringerne med klima, forurening og fattigdom løses på en uge? Nej, men man kan nå at gøre en lille forskel. Det mener i hvert fald 30 unge ungarere, litauere og danskere, der har deltaget i det europæiske ungdomsprojekt Ycity.

- Politik handler alt for meget om politikere på Christiansborg. Vi har allesammen et ansvar for at handle demokratisk, og vores projekt handler om at få unge fra forskellige lande til at mødes en uge i sommerferien og eksperimentere med politisk deltagelse, forklarer 27-årige Jakob Villadsen, som leder det europæiske ungdomsprojekt Ycity.

Leder er måske så meget sagt, for projektet handler om at få unge til selv at udpege de vigtigste problemer i samfundet og handle på dem. Men han har i hvert fald været tovholder siden 2008, hvor 8-10 unge studerende satte sig for at skabe en midlertidig by og etablere et demokratisk fællesskab med andre unge i en uge.

- Dengang brugte vi faktisk en masse kræfter på at bygge en  fysisk by op af spånplader, tæpper og pavilloner, men nu inviterer vi unge fra andre lande til at finde løsninger på de sociale og demokratiske udfordringer, de møder, i de rigtige byrum.

- Og så udtænker vi løsninger og handler på dem, forklarer Jakob Villadsen.

Det handler om at handle

Da Ycity løb af stablen sidste sommer handlede projektet om  klima, fattigdom og mangel på ægte byliv i for eksempel Ørestaden. Store og abstrakte udfordringer, og hvordan løser man lige dem på en uge?

- Vi inviterer lokale NGOer som for eksempel Projekt Udenfor til at fortælle os om problemerne og deres arbejde, og bagefter overvejer vi sammen, om der er noget, vi kan gøre. Noget konkret, inden for de næste par dage, forklarer Jakob Villadsen.

Og det er der selvfølgelig. Man kan for eksempel lade være med at ignorere de hjemløse, man møder på gaden, og i stedet se dem i øjnene og måske tage en snak. Man kan vælge at samle cigaretskodder op ved Nørreport Station i stedet for at være ligeglad. Man kan belønne cyklisterne på Langebro for at lade bilen stå med en kurvfuld økologiske cherrytomater. Eller man kan lave flash mobs på rulletrapperne i Fields og skabe lidt uforudsigelighed i den ellers ret forudsigelige glas-og-beton-basar.

Et lille demokratisk laboratorium

Men selvfølgelig er det svært at ændre samfundet i et snuptag, indrømmer Jakob Villadsen. Ambitionerne må justeres til det rimelige; at skabe opmærksomhed om problemerne og få unge til at tænke over, hvad de kan gøre, når de kommer hjem. Og desuden er det en pointe i sig selv, at unge fra forskellige europæiske lande udtænker løsninger og handler i fællesskab:

- Vores helt store ambition med Ycity er, at det skal være et lille europæisk laboratorium for samfundsforandringer. Der mangler en demokratisk offentlighed i EU, og måske kan vores projekt være med til at give nogle små input til at skabe den, siger Jakob Villadsen.

Fakta

Kontakt

Jette Esager Rasmussen
Souschef
Tlf.: +45 72 31 88 97
Email: jera@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside