Erhvervsuddannelse: Rekordmange elever på praktikophold i udlandet
Nye tal fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), det tidligere Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER), viser at antallet af elever, der tager på praktikophold i udlandet (PIU) med økonomisk tilskud fra PIU-ordningen, nu er det højeste i 10 år. I 2012 var 1074 elever i praktik i udlandet - en fremgang på mere end 20 % sammenlignet med 2010, hvor knapt 900 elever var af sted.
Det er fortsat elever inden for handels- og kontoruddannelserne, der hyppigst gør brug af PIU-ordningen, men også jordbrugselever, kokkeelever og elever inden for social- og sundhedsuddannelserne fylder godt i statistikken.
PIU-ordningen retter sig både mod elever, som udstationeres i en periode fra deres danske praktikvirksomhed, og elever som ikke har fundet en dansk læreplads, men tager ud for i stedet at få praktisk arbejdserfaring og oplæring inden for deres fag i udlandet. Af de 1074 elever, som var ude i 2012, var knapt en tredjedel udstationeret fra deres danske læreplads, og denne andel har været stigende i takt med, at flere både offentlige og private virksomheder har fået øjnene op for, at udlandsophold kan være et værdifuldt bidrag til elevuddannelsen. Og at tilbud om udlandspraktik er med til at gøre det attraktivt for unge at vælge en faglig uddannelse.
Langt de fleste elever kommer på praktikophold i Europa, men siden der i 2007 blev åbnet op for at bruge PIU-ordningen i hele verden, har der nu været elever på alle kontinenter – med undtagelse af Antarktis.
I 2008 var 47 elever i praktik uden for Europa – i 2012 var det steget til mere end 200 - og de fleste af dem vælger at tage til Australien, New Zealand, USA og Canada, hvor sprogbarriererne er begrænsede, men der er også elever i Kina, Sydkorea, Thailand, Chile, Ghana og en stribe andre lande rundt om i verden. Udover en udlængsel blandt unge, der rækker ud over interrail området, afspejler tallene også, at flere danske virksomheder opererer uden for nærmarkederne, og det giver danske elever bedre muligheder for praktikophold langt hjemme fra.
Håndværkere til New Zealand
Tech College Aalborg er en af de erhvervsskoler, som gør en ihærdig indsats for at få flere elever til udlandet – både dem med og uden dansk læreplads. Og det har givet resultater. I 2012 havde skolen 37 elever på PIU-ophold i udlandet, og allerede inden udgangen af juni i år, har man nået det samme niveau. Cirka halvdelen er blevet udstationeret fra deres danske læreplads.
Blandt andet har der vist sig at være rigtig gode muligheder for arbejde inden for bygge-anlægsfagene i New Zealand. Carsten Wowk Jepsen, som er international konsulent på skolen, var sammen med en lærer fra byggefagene i New Zealand i januar måned for at mødes med virksomheder inden for byggebranchen – både nogle stykker som allerede har danske elever, og nye virksomheder, som kan bruge en ekstra håndværker. Der er i øjeblikket både murer, maler, tømrer og struktør elever i New Zealand på 6 måneders ophold, og under besøget blev der truffet aftaler om nye ophold til efteråret.
Et boom i byggebranchen efter det store jordskælv i 2011, som jævnede store dele af Christchurch med jorden, har medført stor efterspørgsel efter faglært arbejdskraft, og de danske elever får rigtige gode skudsmål hos de new zealandske mestre, fortæller Carsten Wowk Jepsen. - Det er jo modne unge mennesker, som allerede kan meget af håndværket, og som har nogle klare perspektiver med deres uddannelse, og det kan arbejdsgiverne godt mærke. Men det har også hjulpet, at en af virksomhederne i New Zealand er ejet af en dansk håndværker, som kender til faglige uddannelser og til danske elever og deres kvaliteter, og via hans netværk har vi fået gode kontakter dernede, siger han.
Så på den måde er det lidt af et tilfælde, at der nu er praktik muligheder i New Zealand, fortsætter Carsten Wowk Jepsen, men for nogle unge håndværkere er en rejse om på den anden side af jorden udlevelsen af den samme drøm, som får andre unge til at valfarte verden rundt efter deres studentereksamen. Her får de bare en mere intens oplevelse af en anden kultur, og så får de løn imens, pointerer han.
- Og så er det selvfølgelig afgørende, at vi har et tæt samarbejde med de lokale mestre i Nordjylland om det – de skal jo undvære deres elever i et halvt års tid. Men de har taget godt imod tilbuddet og er klar til at give flere elever chancen, siger Carsten Wowk Jepsen
Opgørelse over antallet af PIU-elever fordelt på fag og på lande kan hentes her
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside