Gå til indhold

RUC-studerende vinder Det Frie Forskningsråds prisopgave 2012

04. marts 2013
Johanne Uhrenholt Kusnitzoff har vundet Det Frie Forskningsråds artikelkonkurrence 2012 med artiklen ”Fra børn og videnskabsmænd skal man høre sandheden”.

”Husker du, hvordan det var at være barn? Svagt måske. Forhåbentlig er følelsen ikke helt glemt?”

Sådan indleder Johanne Uhrenholt Kusnitzoff sin artikel ”Fra børn og videnskabsmænd skal man høre sandheden”, der af Det Frie Forskningsråds bestyrelse netop er blevet valgt som vinder af DFF’s artikelkonkurrence ”Forskning: fra forundring til forandring”.

Lidt længere inde i teksten hedder det:

” Hvem ved, hvad der kan komme ud af at undersøge Marianergravens slimfisk, Costa Ricas kvælerfigentræ eller kålormene på Langeland? Én forskers interesse for nøgenrotters hud bliver måske en andens gennembrud til en kur mod hudkræft. Al forskning kan være brugbar forskning og dem, der forsker i det ukendte, bringer de største overraskelser. Det er uden tvivl fristende at give alle forskningspengene til dem, der hævder at kunne løse et problem her og nu. Men der vil fortsat være problemer i fremtiden, og for ikke at komme bagud med løsningsforslag, må vi skabe os et forspring. Grundforskningen rummer potentialet til netop dette ved at tage to skridt frem efter først at tage et tilbage. Det kræver is i maven at sætte sin lid til folk, der nørkler med planter i et kælderlaboratorium i ti år,
før de - måske - træder frem for alle og siger: Vi har fundet noget nyt og banebrydende!”.

Johanne Uhrenholt Kusnitzoff, der er videnskabsjournaliststuderende på Roskilde Universitet, får tildelt tredjeprisen på 25.000 kr.

”Det er klart, at jeg er enormt glad for at have vundet prisen! Jeg er i gang med at uddanne mig som videnskabsjournalist, så jeg er meget interesseret i videnskabens vilkår. Jeg mener ikke, at det nytter noget kun at fokusere på et rentabelt slutprodukt i forskning. Der er også brug for, at nogle sætter sig ned i fred og klarlægger de mindste detaljer af et emne, før man kan sætte tingene sammen på en ny måde. Først her tror jeg, at man kan komme i nærheden af nye store opdagelser. Nysgerrighed er et kriterium for forskning. Og for at skrive om det ikke mindst," lyder det fra Johanne Uhrenholt Kusnitzoff.

Bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd Peter Munk Christiansen siger, at valget faldt på Johanne Uhrenholt Kusnitzoff, fordi hun skriver levende og begejstret om nysgerrighedens betydning for, at den frie og grundlagsskabende forskning kan føre til banebrydende ny viden, som ikke nødvendigvis kunne skimtes forude fra starten.

”Hun nævner konkrete eksempler på videnskabelige udforskninger, der har ført til nye vigtige opdagelser og teknologier, som har gavnet menneskeheden. Og hendes inddragelse af en konkret forsker, der drevet af netop nysgerrighed efter at vide mere om en lille billes evne til at overleve hård frost, som siden har vist sig at give nye muligheder for at forbedre frosne fødevarer og forhindre isdannelse, er velvalgt og interessant,” siger Peter Munk Christiansen.

Bestyrelsen har besluttet, at der i år kun vil blive uddelt en tredjepris.

 

Handlinger tilknyttet webside