Gå til indhold

Uddannelsesministeren vil udvikle HF-søfartsuddannelsen

03. maj 2013
Elever på HF-søfartsuddannelsen er glade for den tre-årige uddannelses kombination af almindelig hf og søfartsuddannelse, men der er plads til at udvikle uddannelsen, så den tiltrækker og fastholder endnu flere unge.

HF-søfartsuddannelsen tiltrækker både unge, der går målrettet efter en karriere i Det Blå Danmark og unge, der vil kombinere boglige og praktiske fag. 

Det viser en evaluering af HF-søfartsuddannelsen, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har udarbejdet for Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte.

Uddannelsen er en kombination af en almindelig hf og en søfartsuddannelse, og eleverne er generelt glade for uddannelsens kombination af de boglige hf-fag og de praktiske søfartselementer samt undervisning på værkstedskoler.

Eleverne er også tilfredse med uddannelsens længde på tre år, som giver mere tid til skriftlige afleveringer end på en traditionel hf-uddannelse, men der er plads til at udvikle uddannelsen.

- Jeg har læst evalueringen med stor interesse og er glad for, at de studerende er tilfredse med væsentlige elementer i uddannelsen. Jeg hæfter mig også ved, at uddannelsen på flere områder kan blive bedre og dermed appellere endnu bredere. Blandt andet er det vigtigt, at flere elever gennemfører og videreuddanner sig på baggrund af uddannelsen og at den i højere grad bygge bro til relevante videregående uddannelser. I samarbejde med de relevante parter vil vi nu undersøge, hvordan vi bedst udvikler HF-søfartsuddannelsen, så endnu flere unge ser den som et godt springbræt til en karriere til søs eller på land, siger Morten Østergaard.

Uddannelsen tiltrækker primært drenge, som ikke finder en traditionel, boglig gymnasial uddannelse så attraktiv. For blandt andet at skabe et endnu bedre studiemiljø vil uddannelsesinstitutionerne gerne tiltrække flere piger og elever, der går målrettet efter en maritim videreuddannelse til uddannelsen.

Det fortsatte arbejde vil tage udgangspunkt i, at:

  • Flere af HF-søfartseleverne skal gennemføre og videreuddanne sig på baggrund af uddannelsen. 
  • Uddannelsen får et bredere sigte mod beskæftigelse i Det Blå Danmark som helhed og ikke kun sigter på en karriere til søs. 
  • Uddannelsen kan struktureres, så den bedre bygger bro til relevante videregående uddannelser, giver mere merit og bidrager til, at de unge bliver tidligere færdige med deres uddannelse.

Den nye uddannelse skal være udviklet i 2013 med henblik på studiestart august 2014.

Handlinger tilknyttet webside