Gå til indhold

Unge kommer hurtigere gennem deres videregående uddannelse

24. april 2013
Nye tal viser, at de unge er blevet hurtigere, når det gælder de videregående uddannelser, mens mertiden er øget på erhvervsuddannelserne.

Beregningerne af mertidsforbruget i uddannelsessystemet bygger på profilmodellen, som viser, hvilket uddannelsesniveau en ungdomsårgang forventes at opnå.

Profilmodellen 2011 viser blandt andet, at 84 procent af dem, som forlod 9. klasse i 2011, forventes at opnå en erhvervskompetencegivende uddannelse, det vil sige en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse.

De nyeste opgørelser viser, hvor meget tid de unge forventes at bruge ud over normeret tid på deres vej til uddannelse. Mertiden brugt undervejs opgøres på tid brugt på 10. klasse, dobbelt ungdomsuddannelse, pause mellem uddannelser, studieskift og resttid, som primært dækker over studietidsforsinkelser.

Hovedresultaterne fra analysen er:

  • Det forventede samlede mertidsforbrug, det vil sige den tid, som er brugt undervejs udover det normerede studietidsforbrug, har været faldende fra ungdomsårgang 2005 og frem.
  • Flere unge forventes at komme hurtigere i gang med deres studie. Andelen, der forventes at holde pause fra uddannelse i mindre end tre år er stigende blandt unge, der forventes at tage en videregående uddannelse, mens andelen, der holder pause i tre år eller mere, er faldende. 
  • Unge på de videregående uddannelser forventes at have kortere uddannelsespause sammenlignet med unge, der forventes at tage en erhvervsfaglig uddannelse.
  • Flere unge forventes i gennemsnit at komme hurtigere igennem deres videregående studier. Specielt på lange videregående uddannelser forventes den gennemsnitlige resttid, hvilket primært dækker over studietidsforsinkelse, at være reduceret fra 20 måneder for ungdomsårgang 2002 til 12 måneder for ungdomsårgang 2011.
  • Drenge, som opnår en videregående uddannelse, forventes at have en længere uddannelsespause end pigerne. Modsat forventes drengene, som opnår en erhvervsfaglig uddannelse, at have en kortere uddannelsespause end pigerne.
  • Piger af anden etnisk herkomst, som tager en videregående uddannelse, forventes at have kortere uddannelsespause end piger af dansk herkomst. Tendensen er tydeligst for dem, som tager en lang videregående uddannelse. For erhvervsuddannelserne er tendensen den modsatte. Der forventes pigerne af anden etnisk herkomst at have den længste uddannelsespause.
  • Mertiden på erhvervsuddannelserne er steget. Her er det uddannelsespausen, som er øget.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Uddannelsesministeriet:

  • Specialkonsulent Karen Lisbeth van Deurs, tlf. 7231 7994, e-mail: kvi@vus.dk
  • Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Ministeriet for Børn og Undervisning:

Handlinger tilknyttet webside