Gå til indhold

Erhvervspas skal øge mobiliteten

24. januar 2014
Nu skal det være lettere og hurtigere at få anerkendt sine kvalifikationer som for eksempel læge eller ingeniør i andre EU-lande.

Et såkaldt europæisk erhvervspas skal gøre det mere enkelt at få godkendt sine kvalifikationer som for eksempel læge, ingeniør eller fysioterapeut i andre EU-medlemsstater.

Erhvervspasset indgår i EU’s fornyede direktiv om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer inden for de lovregulerede erhverv, som trådte i kraft den 17. januar 2014.

Fælles informationssystem

Passet er et elektronisk certifikat, som den ansvarlige myndighed i hjemlandet lægger ind i det fælles informationssystem for det indre marked. Målet er øget mobilitet og adgang til at bruge sine faglige kompetencer på tværs af EU-landene.

Om anerkendelses-direktivet

  • Direktivet handler om lovregulerede erhverv som for eksempel læge, ejendomsmægler og elinstallatør.
  • Det skal grundlæggende sikre, at en EU/EØS-borger, der har kvalificeret sig til at udøve et erhverv i sit hjemland, også har adgang til at udøve erhvervet i en anden medlemsstat.
  • Det reviderede direktiv blev vedtaget af Europa-Parlamentet og Ministerrådet i efteråret 2013.

Erhvervspasset bliver indført inden for lovregulerede erhverv, som har mulighed for stor mobilitet, og hvor de relevante organisationer og erhverv har udtrykt ønske om det.

Europa-Kommissionen ser nu nærmere på, om erhvervspasset i første omgang skal indføres for erhvervene læge, sygeplejerske, farmaceut, fysioterapeut, ingeniør, ejendomsmægler og bjergfører.

Danmark og de andre medlemsstater vil indarbejde direktivets ændringer i de nationale love og bestemmelser. Det er en proces, som skal være afsluttet den 18. januar 2016.

I Danmark er det Styrelsen for Videregående Uddannelser under Uddannelsesministeriet, der koordinerer gennemførelsen af direktivet.

Læs mere om anerkendelsesdirektivet

Handlinger tilknyttet webside