Gå til indhold

Forskere skal krydse nye landegrænser

19. september 2014
58 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd skal åbne flere døre til internationalt forskningssamarbejde og kaste nye, skarpe forskningsresultater af sig.

27 yngre forskere modtager et Mobilex mobilitetsstipendium, der har til formål at styrke internationaliseringen af dansk forskning.

Stipendierne uddeles af Det Frie Forskningsråd i samarbejde med Marie Curie-programmet under EU’s 7. rammeprogram. Formålet med stipendierne er at give yngre forskere i såvel Danmark som resten af verden bedre muligheder for at indlede samarbejder på tværs af landegrænser.

Stipendierne går dels til forskertalenter med base i Danmark, som får mulighed for at indlede samarbejde med en forskergruppe uden for Danmark, og dels til udenlandske forskere, der ønsker at slå sig ned i et dansk forskningsmiljø i op til to år. 23 af bevillingerne gives til forskningsprojekter, der skal gennemføres i Danmark, mens 4 bevillinger gives til projekter til udførelse uden for Danmark.

Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand for Det Frie Forskningsråd, ønsker de 27 yngre forskere tillykke med stipendiet:

- Det Frie Forskningsråd lægger stor vægt på, at forskerne får de bedste betingelser for at samarbejde internationalt. Videnskaben kender ikke til landegrænser, og det er derfor altafgørende for dansk forsknings kvalitet og konkurrenceevne, at forskere har gode muligheder for at lægge en forskningsindsats i et andet miljø end det hjemlige og velkendte. Stipendierne skal netop medvirke til, at flere forskere river sig løs fra de vante omgivelser og høster nye vinkler på deres forskningsideer i fremmede miljøer. Det gælder både de, der kommer udefra, og de, der tager fra Danmark til udlandet.

Læs, hvad tre nyslåede stipendiemodtagere skal bruge deres forskningsophold på:

Det er anden gang, at Det Frie Forskningsråd uddeler mobilitetsstipendier inden for Mobilex-programmet. Programmet, der er resultat af et samarbejde mellem Marie Curie-programmet under EU’s 7. rammeprogram og Det Frie Forskningsråd, har en samlet økonomisk ramme på 178 millioner kroner og uddeles over tre år. Der vil i alt blive uddelt 78 mobilitetsstipendier, som hver lyder på op til 2,5 millioner kroner.

Det Frie Forskningsråd har ved denne ansøgningsrunde modtaget 215 ansøgninger til MOBILEX Mobilitetsstipendier til en samlet sum af 450 millioner kroner.

Mobilitetsstipendierne uddeles igen i efteråret 2015.

Om Det Frie Forskningsråd

Det Frie Forskningsråd er et uafhængigt råd, som i 2014 uddeler cirka 1,2 milliard kroner til dansk forskning. Rådet støtter konkrete forskerinitierede forskningsaktiviteter inden for alle videnskabelige områder, som styrker kvaliteten og internationaliseringen af dansk forskning.

Det Frie Forskningsråd giver forskningsfaglig rådgivning til uddannelsesministeren, Folketinget og regeringen. Rådet bidrager desuden til at styrke formidling og anvendelse af forskningsresultater og deltager i internationalt forskningssamarbejde.

For yderligere information, kontakt:

Det Frie Forskningsråd: Bestyrelsesformand Peter Munk Christiansen, tlf. 3011 5340

Styrelsen for Forskning og Innovation:
Kontorchef Grete M. Kladakis, Sekretariatet for Det Frie Forskningsråd, tlf. 2518 6628, e-mail: gk@fi.dk

Kommunikationskonsulent Jane Benarroch, Sekretariatet for Det Frie Forskningsråd, tlf. 7231 8209, e-mail: jb@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside