Gå til indhold

Mobilex mobilitetsstipendier fra Det Frie Forskningsråd, september 2014

I samarbejde med Marie Curie-programmet under EU’s 7. rammeprogram uddeler Det Frie Forskningsråd mobilitetsstipendier til 27 yngre forskere for en samlet sum af ca. 58 mio. kr. Bevillingsmodtagerne fremgår af listen nedenfor.

Bevillingerne gives inden for rammerne af Det Frie Forskningsråds Opslag E2013 og F2014 og har til formål at give yngre forskere de bedste betingelser for at indlede internationalt forskningssamarbejde på et højt videnskabeligt niveau. Bevillingen giver konkret mulighed for at tage et forskningsophold i udlandet for danskbaserede forskere, mens forskere i udlandet kan gennemføre et forskningsophold i Danmark.

Rådet modtog 215 ansøgninger om støtte til virkemidlet MOBILEX Mobilitetsstipendier. Det samlede ansøgte beløb var på ca. 450 mio. kr.

Bevillingsbreve til stipendiemodtagerne samt afslagsbreve vil blive udsendt snarest muligt. Afslag vil indeholde en kortfattet begrundelse, der peger på de væsentligste faglige grunde til, at ansøgningen ikke har opnået bevilling.

Der tages forbehold for trykfejl og eventuelle justeringer.


Projekttitel: AIDS and Stigma beyond Borders: Mozambican Migrants in Johannesburg
Bevillingsmodtager: Bent Steenberg Olsen
Institution: University of the Witwatersrand, Johannesburg
Bevilget beløb: 1.954.944
Projektbeskrivelse: Når indvandrere i det sydlige Afrika slår sig ned i områder med veludviklede aidsbehandlingsmuligheder trues deres social overlevelse paradoksalt nok af stigma, der hæmmer deres behandlingsopsøgende adfærd i en region, hvor fastholdelsen af aids-patienter i behandling i forvejen er faretruende lav. Dette er årsag til global bekymring, da det fører til medicinresistent hiv, forøget risiko for hiv-smitte, og forøget aids-sygelighed såvel som dødelighed. Samtidig ved man foruroligende lidt om social stigmas indvirkning på aids-behandling. Dette fortjener akademisk opmærksomhed på, hvordan aids-stigma transformeres på tværs af grænser mellem forskellige terapeutiske miljøer og påvirker patienters behandlingsopsøgende adfærd. Dette forskningsprojekt bidrager væsentligt til vores forståelse af sådan stigma og dets skadelige indvirkninger på aids-behandling gennem et komparativ etnografisk studie af Mozambikanske indvandrere i Johannesborg i Sydafrika. Projektet bliver gennemført på det Afrikanske Center for Migration og Samfund på Witwatersrand Universitet, ligeledes i Johannesborg. De primære teoretiske perspektiver der anvendes stammer fra medicinsk antropologi og sociologi.


Projekttitel: Decomposing Inequality: The Role of Skills and Parents in Occupational Sorting, Education, and Wages
Bevillingsmodtager: Miriam Gensowski
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.799.148
Projektbeskrivelse: Hvorfor har personer fra forskellige familiemæssige baggrunde forskellige uddannelsesniveauer og lønninger? Jeg foreslår, at erhvervsmæssige valg kan være ansvarlige for begge fænomener: Børn har en tendens til at vælge et erhverv, der ligner deres forældres erhverv. Denne lighed opstår, fordi forældre og deres børn ofte har lignende evner, men også af mange andre grunde, der ikke er relateret til løn. Det første delprojekt undersøger, hvordan unge voksne fastsætter deres uddannelsesmål. Projektet antager, at unge voksne vurderer, hvor meget deres uddannelsesvalg vil blive belønnet i det job, de forventer at holde i fremtiden. Børn, som planlægger at følge i deres forældres fodspor, vil se meget forskelligt på gevinsten ved en uddannelse, fordi arbejdspladser varierer meget i forhold til, hvor meget de belønner uddannelse. Jeg undersøger, i hvilket omfang børns uddannelse afhænger af deres faglige planer og forældres erhverv. Viden om disse faktorer kan hjælpe med at udforme indsatser, der forbedrer uddannelsesmæssige resultater for unge fra dårligt stillede familier. I det andet delprojekt relaterer jeg hårde og bløde færdigheder til voksnes løn. Helt konkret spørger jeg, hvordan belønningen af forskellige færdigheder afhænger af erhvervet, hvor arbejdstageren bruger disse færdigheder. Denne viden kan hjælpe med at målrette investeringer i færdigheder, som vil øge lønninger. Desuden kan denne viden forklare lønforskelle mellem demografiske grupper.


Projekttitel: Bayesian Nonparametric Methods for the Inference of Factor Models
Bevillingsmodtager: Rémi Piatek
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.849.785
Projektbeskrivelse: Økonomer er begyndt at forstå vigtigheden af personlighedstræk og intelligens i forhold til uddannelse, sundhed og success på arbejdsmarkedet. Det er en stor udfordring at studere disse personlighedstræk, fordi de ikke kan observeres direkte. Heldigvis er det ofte muligt at finde mål for dem, men de er behæftet med usikkerhed (tænk på en IQ test). Med statistiske metoder baseret på de såkaldte faktormodeller’ kan man udtrække de underliggende personlighedstræk fra målene og kvantificere deres effekter. De fleste metoder begrænses af meget restriktive antagelser, der kan forvrænge resultater og konklusioner. Det foreslåede projekt bygger på `Bayesianske ikke-parametriske metoder’, et voksende område i statistik, for at udvikle mere fleksible metoder til at fortolke faktormodellerne. Bidraget vil forbedre den økonometriske analyse af faktormodeller, og vil være yderst relevant for anvendt forskning med disse metoder. De nye metoder vil gøre det muligt at udtrække mere information fra data end det er muligt med de eksisterende metoder. Det vil betyde, at der kan kastes nyt lys på estimation af personlighedstræk og kognitive evner, og på deres vigtighed i forhold til, hvordan den enkelte klarer sig i livet.


Projekttitel: Regulation of insulin production by GRP94
Bevillingsmodtager: Michal Marzec
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.489.072
Projektbeskrivelse: Diabetes er en meget udbredt sygdom idet mere end 300 mill. mennesker verden over har diagnosen. Diabetes er kendetegnet ved højt blodsukker der over tid fører til beskadigelse af flere organer. Insulin, der produceres og udskilles af celler i bugspytkirtlen, er et hormon, der hjælper med at transportere glukose ind i cellerne som der udnyttes til produktion af energi. I diabetespatienten dannes der ikke nok insulin eller insulinen virker ikke korrekt. For at blive udskilt fra cellen skal insulin-molekylet foldes korrekt. Denne proces finder sted i det endoplasmatiske reticulum (ER) og reguleres normalt af såkaldte protein chaperoner. Indtil videre har man ikke identificeret chaperoner involveret i insulinproduktion. Jeg vil undersøge, hvilken rolle proteinet Glucose Regulated Protein 94 (GRP94), en ER chaperone, spiller i insulinproduktionen. Jeg vil beskrive GRP94/insulin interaktionen og dens konsekvenser for insulin produktionen. Derudover vil jeg sekventere GRP94 genet i udvalgte humane populationer for at lede efter varianter af GRP94, der ikke understøtter insulinproduktionen. Sådanne varianter kan begrænse tilgængeligheden af insulin og dermed bidrage til forekomsten af diabetes. Jo mere vi ved om hvad der bidrager til insulinproduktionen og jo bedre vi forstår forskellen imellem individers disponering for diabetes, jo tættere er vi på en bedre forebyggelse og behandling for patienterne.


Projekttitel: RANKL, FGF23 and Klotho are modifiable regulators of hypothalamic, pituitary and reproductive function in humans
Bevillingsmodtager: Martin Blomberg Jensen
Institution: Harvard University
Bevilget beløb: 2.475.431
Projektbeskrivelse: Forekomsten af tidlig pubertet, infertilitet, og polycystisk ovarie syndrom er stigede og foruroligende høj i store dele af verden. Tilstandende har det tilfælles, at de alle styres af den hormonelle akse, der består af hypothalamus, hypofyse samt gonade og betegnes HPG-aksen. Vores hypotese er, at signalstoffer, der produceres og frigives fra knoglerne influerer på den hormonelle krydssignalering, der pågår imellem disse tre organer. Baggrunden er, at vi har påvist tilstedeværelsen af receptorer og dermed også funktion af knoglesignaler som FGF23 og RANKL i hypothalamus, hypofyse eller gonade. I enkelte tilfælde har vi også påvist produktion af liganden lokalt. Vores mål er at undersøge effekten af disse knoglesignaler på HPG-aksen ved at foretage deskriptive humane undersøgelser, interventionsforsøg på humant væv samt etablere dyremodeller, hvor man selektivt destruerer genet for den faktor man ønsker at undersøge effekten af i hypofyse eller gonade. Derfor, har ansøger etableret en videnskabelig platform bestående af knogleforskere fra Harvard Universitet og reproduktive endokrinologer fra Rigshospitalet. Det skal sikre en translationel afdækning af disse knoglesignalers betydning for HPG-aksen og en international uddannelse af en yngre dansk forkser. Ultimativt vil projektet kunne afdække nye indikationer til farmakoligiske stoffer, der normalt anvendes til behandling af knogleskørhed.


Projekttitel: Unlocking the therapeutic potential of a neural population that controls the metabolic activity of brown adipose tissue
Bevillingsmodtager: Matthew Gillum
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.498.730
Projektbeskrivelse: Brunt fedt er en gavnlig type af fedt, der forbrænder energi i stedet for at oplagre det. Vi har opdaget en gruppe af nerveceller i hjernen, der sætter de brune fedtceller i gang med at forbrænde energi. Vi ønsker at undersøge denne gruppe af celler nærmere så vi kan finde måder, hvorpå vi kan aktivere brune fedtceller i behandlingen fedme og sukkersyge hos mennesker.


Projekttitel: Molecular mechanisms of DNA-protein crosslink repair in genome stability maintenance
Bevillingsmodtager: Petra Schwertman
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.110.113
Projektbeskrivelse: Mange kemoterapeutika såsom Cisplatin virker ved at binde til begge DNA-strenge, hvorved disse fysisk kobles til hinanden. Dette forhindrer kopiering af DNA under celledelingsprocessen, som dermed bremses. Da kræftceller deler sig hyppigere end normale celler er de særligt følsomme overfor virkningen af disse stoffer. En ofte overset egenskab af sådanne midler er at de effektivt krydsbinder proteiner til DNA, hvilket genererer såkaldte DNA-protein crosslinks (DPCs), der også forhindrer DNA-kopiering. Vi ved dog næsten intet om hvordan DPCs bliver processeret og repareret, så cellen kan genoprette integriteten af sit DNA. Dette projekt stiler mod at opnå den første molekylære indsigt i hvorledes celler reparerer DPCs. Viden herom er af stor betydning for forståelsen af kemoterapeutiske midlers anti-cancer effekt. Vores hypotese er at proteinet DVC1, et proteolytisk enzym vi har identificeret, er en vigtig faktor i fjernelsen af DPCs under DNA-kopiering. Ved hjælp af etablerede reagenser og cellulære modelsystemer vil vi foretage detaljerede studier af DVC1s mulige rolle i DPC-reparation. Vi vil også implementere en ny screenings-metode til systematisk at identificere de proteiner, der medvirker til DPC-reparation under DNA-kopiering. Funktionen af nye potentielle DPC-reparationsfaktorer vil derefter blive undersøgt ved hjælp af fokuserede cellebiologiske metoder. Projektet vil generere unik ny molekylær viden om DPC-reparation og anti-cancer virkningen af kemoterapeutika.


Projekttitel: Deubiquitination as a novel means of immune evasion by viruses
Bevillingsmodtager: Chiranjeevi Bodda
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 2.332.257
Projektbeskrivelse: Herpes simplex virus (HSV) er den hyppigste årsag til viral hjernebetændelse i den vestlige verden, med høj grad af dødelighed og følgeskader. HSV’s evne til at omgå organismens immunsystem er centralt for etablering af neuro-infektion og udvikling af sygdom. Til trods herfor vides kun lidt om de molekylære mekanismer gennem hvilke HSV undviger immunsystemet. Værts-laboratoriet har for nyligt identificeret en såkaldt deubiquitinase (DUB) i HSV (og alle andre klasser af herpesvirus), som er afgørende for at hæmme cellers produktion af det antivirale stof interferon (IFN)-β. I dette projekt vil vi identificere den mekanisme, hvorigennem HSV-1 DUB underviger værtens immunsystem, og vi vil mekanistisk dissekere hvordan denne virale funktion indvirker på evnen til at etablere neuro-infektion og forårsage hjernebetændelse i levende organismer.


Projekttitel: Cellular Dynamics in the Development of Hepatic Fibrosis
Bevillingsmodtager: Kim Ravnskjær
Institution: Syddansk Universitet
Bevilget beløb: 2.498.400
Projektbeskrivelse: Non-alkoholisk fedtleversygdom (fedtlever) er den hyppigst forekommende leversygdom i den vestlige verden. Under udviklingen af metaboliske syndrom, manifesterer fedtlever sig som nedsat leverfunktion og dannelse af arvæv. Ubehandlet kan fedtlever udvikle sig til levercirrhose og forsage leversvigt med døden til følge. Trods alvoren heri vides meget lidt om udviklingen af fedtlever og levercirrhose, da leveren er et meget komplekst organ med mange forskellige celletyper. I dette projekt udvikles og anvendes nye metoder til at undersøge disse celletyper hver for sig. Metoderne afprøves i laboratoriemus, hvor ændringer i cellerne under udviklingen af fedtlever og levercirrhose karakteriseres. Forstås ændringer i de enkelte celletyper og samspillet mellem disse, kan nye behandlingsmåder udvikles med henblik på rettidig behandling af levercirrhose.


Projekttitel: In vivo modeling of hepatocellular carcinoma
Bevillingsmodtager: Francesco Niola
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.413.440
Projektbeskrivelse: Levercancer (såkaldt hepatocellulært carcinom) hører blandt de hyppigst forekommende cancerformer og er den tredje-hyppigste årsag til cancerdødsfald i verden. Nylig forskning har tilvejebragt omfattende viden om genetiske ændringer (mutationer) i levercancer, og har påvist et stort antal mutationer i en lang række gener. Det er nu af afgørende betydning at bestemme hvilke af disse mutationer, og dermed gener, som er involveret i udvikling af levercancer (såkaldte cancergener), og skille disse fra tilfældige mutationer der opstår som følge af den genetiske ustabilitet som kendetegner cancer celler. Gennem min tidligere forskning har jeg identificeret sådanne nye cancergener og dermed bidraget til mapning af genetiske årsager til cancer. Dette er foregået vha gængse teknikker indenfor genetiske musemodeller for human cancer, som er både tidskrævende og dyre. Formålet med dette projekt er at udvikle en ny teknologi til hurtig og forholdsvis billig udvikling af genetiske musemodeller for human cancer. Jeg vil forsøge at opnå dette ved at udnytte en række nyligt udviklede bioteknologiske redskaber (kaldet CRISPR/Cas9 nukleaser) på en ny og meget innovativ måde, som har potentialet til at udgøre et nyt paradigme indenfor afklaringen af de genetiske årsager til cancer. Perspektiverne er nye muligheder for diagnose samt en cancerbehandling som er skræddersyet til den enkelte patient.


Projekttitel: Practice makes imperfect: when and how should current social and political practices influence ideals about global justice?
Bevillingsmodtager: David Vestergaard Axelsen
Institution: London School of Economics and Political Science
Bevilget beløb: 2.223.341
Projektbeskrivelse: Formålet med dette projekt er at udvikle en teoretisk ramme for at analysere og evaluere hvordan teoretikere i debatten om global retfærdighed inkorporerer praksisser såsom national grænser og international institutioner i deres normative teorier. Graden af hvilken man inkorporerer nuværende praksisser har stor betydning for hvilke konklusioner, man kan nå ligesom det påvirker en teoris umiddelbare politiske relevans i signifikant omfang. Ikke desto mindre er forbindelsen mellem teoriers praksis-afhængighed og deres normative konklusioner kun blevet analyseret og evalueret på relativt overordnet niveau. Dette projekt søger at klargøre denne sammenhæng og belyse hvad der er på spil i debatten og graden af hvilken uoverensstemmelser skyldes normative domme eller metodologiske valg. Dette vil kunne kaste yderligere lys på debatten om global retfærdighed generelt og mere konkret spørgsmål vedrørende hvor meget bistand vi skylder verdens fattige, den passende rolle for internationale institutioner og de principper hvorpå global samhandel bør baseres.


Projekttitel: Mars at Home: the Logic of Civil War in Ancient Roman Society
Bevillingsmodtager: Carsten Hjort Lange
Institution: Aalborg Universitet
Bevilget beløb: 1.698.877
Projektbeskrivelse: Lokale og etniske konflikter, næsten udelukkende borgerkrige, har været stigende efter afslutningen af Den Kolde Krig. Fænomenet ’borgerkrig’ er derfor ved at etablere en central plads blandt samfundsvidenskabelige og socialvidenskabelige forskere, økonomer samt historikere. Projektets relevans er klar: det handler om at få perspektiv, når vi tænker på nutidige udviklingstendenser. Ved at fokusere på fire case-studier, senrepublikken, fire-kejser-året, Severerne, samt Konstantin, ønsker dette projekt at se på to aspekter, som er en integreret del af borgerkrig: (1) et studium af forskellige borgerkrigsfraktioners adfærd, samt hvordan de vælger deres allierede og (2) en demonstration af, hvordan borgerkrigen udviklede sig fra at være en anomali til i stedet at blive en normaltilstand. Her vil der samtidig blive sat spørgsmålstegn ved den moderne antagelse om fred som en normaltilstand. Hypotesen er, at borgerkrig delvist overtager rollen som tidligere blev udfyldt af krige mod fremmede magter. Undersøgelsen vil fokusere på, hvordan man i Rom opfattede og reagerede på fænomenet borgerkrig, herunder deltagernes forskellige retoriske strategier.


Projekttitel: Monasteries as Institutional Powers in Late Byzantine and Early Islamic Egypt: Evidence from Neglected Coptic Sources
Bevillingsmodtager: Jennifer Cromwell
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.996.058
Projektbeskrivelse: Koptiske kristne klostre er vigtige for vores forståelse af det egyptiske samfund fra det fjerde til ottende århundrede e.v.t, men deres rolle i landets økonomi har ikke været behandlet af den nyere forskning i byzantinsk/islamisk historie, der i stedet har fokuseret på kilder fra de samtidige græske landsteder (”estates”). Dette skyldes først og fremmest, at de store mængder af administrative tekster, som er skrevet på egyptisk (koptisk) og arabisk, ikke er udgivet eller kommenteret af papyrologer. Endvidere er de relevante dokumenters arkæologiske kontekst ikke kortlagt, da koptisk er den del af forskningstraditionen (egyptologi), der næsten udelukkende har fokuseret på før- kristne og -islamiske levninger. Projektet vil adressere denne udeladelse i forskningen ved at fokusere på ukendte og upublicerede koptiske papyri fra samlingerne på Københavns Universitet og British Museum. Det vil anvende disse dokumenter til at rekonstruere et repræsentativt billede af Egyptens økonomiske og sociale historie i den tidlige byzantinske og islamiske periode.


Projekttitel: Intentional Joint Action: Coordination, Responsibility and Participant's Knowledge
Bevillingsmodtager: Olle Blomberg
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 1.845.600
Projektbeskrivelse: Many of the things humans do intentionally, they do together with others. Such activities are not mere sets of coordinated individual actions. Two friends going for a walk together are not like two strangers walking in parallel, each trying to avoid colliding with the other. In light of such contrasting cases, various philosophical accounts of the nature of intentional joint action have been proposed. The project aims to improve our understanding of joint agency by focusing on three aspects of this phenomenon: joint agency as coordination toward a common goal, joint agency as the foundation of collective responsibility, and joint agency as activity involving a distinct kind of knowledge that participants (but not observers) have of what they are doing together. The project aims to provide theoretical tools for empirical research on joint action, and, potentially, to inform moral and legal practice by providing guidance on when a group of people can be held responsible (as a group) for a joint action or outcome.


Projekttitel: Reformulating the Foundations of Quantum Field Theory
Bevillingsmodtager: Jacob Bourjaily
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.000.187
Projektbeskrivelse: The main focus of my research has been toward the development of a complete reformulation of quantum field theory—the basic framework in which we describe the fundamental laws of Nature. The goal of this program is to discover if all the standard tools and results of quantum field theory can be reproduced using only functions depending exclusively on physically observable data. To the extent that this has been possible, it has proven to be exceptionally powerful—dramatically improving our ability to make predictions for experiment—and has led to many important insights in both physics and mathematics. In recent work, my collaborators and I discovered the existence of a complete reformulation of this kind for certain theories, and I propose a program of research to see if these ideas can be extended to more general theories. I also propose to further develop the technical tools required to evaluate amplitudes using this new framework so that it is more useful for experiments.


Projekttitel: Redox signaling revisited in bacteria: regulation of dispersal in biofilm communities
Bevillingsmodtager: Nicolas Barraud
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.102.400
Projektbeskrivelse: Recent evidence suggests that bacterial biofilm communities use redox active signals to coordinate dispersal events and colonize new surfaces. By using an experimentally powerful system and stateof-the-art bioanalytical techniques this project seeks to unravel the redox messengers and underlying genetic determinants that regulate biofilm development and dispersal. Biofilms are ubiquitous in nature, and because of increased resistance to antimicrobials and antibiotics cause major problems in clinical and industrial settings. Accordingly, there is an urgent need for specific control strategies against biofilms. This research will lead to a better understanding of the regulation and biology of biofilm dispersal that will provide for the design of novel treatments to remove biofilms. Countless environmental and clinical applications will benefit from reduced usage of antibiotics.


Projekttitel: Biochemical assessment of larval fish feeding ecology and the importance of protozoans
Bevillingsmodtager: Rasmus Swalethorp
Institution: University of California, San Diego, Scripps Institution of Oceanography
Bevilget beløb: 1.788.127
Projektbeskrivelse: Rekrutteringen af unge fisk til de voksne bestande er meget variabel i tid og rum, hvilket har store økologiske, økonomiske og sociale konsekvenser for fiskeriet og den marine fødekæde. Årsagen til variabiliteten skal findes i den høje dødelighed i de tidlige livsstadier, styret af en række komplekse biologisk og fysiske processer. Væksten og overlevelsen af fiskelarverne påvirkes i særdeleshed af føde tilgængeligheden. Viden om hvor vigtige encellede dyreplankton er som byttedyr samt hvilke konsekvenserne ændringer i fødesammensætningen har på larverne vækst og overlevelse er dog mangelfuld. Dette projekt vil bidrage til en øget forståelse af disse forhold ved brug af en nyudviklet biokemisk analysemetode af nitrogen isotoper til bestemmelse af fiskelarvers trofiske position i fødekæden, medregnet de encellede dyreplankton. Resultaterne fra denne metode vil give ny viden omkring hvor fleksible larver fra specifikke økologiske og økonomiske værdifulde arter som fx ansjos og sardin er i deres diæt, samt hvilke konsekvenser det har for deres vækst. Resultaterne vil også vise hvordan miljøændringer historisk set har påvirket arters trofiske position og hvordan det relatere til variationer i fiskebestandenes størrelse. Denne viden er vigtig i forståelsen af hvorfor forskellige bestande af fisk reagere anderledes på miljøændringer og vurdere forskellige arters tilpasningsevne til ændrede fødeforhold til at forbedre vores forudsigelser og forvaltning af fiskebestandene fremover.


Projekttitel: Approximation algorithms and online algorithms
Bevillingsmodtager: Anna Adamaszek
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.044.914
Projektbeskrivelse: For many practical optimization problems we cannot find the best solution efficiently. If we want to solve these problems in a reasonable amount of time, we have to give up optimality and aim for getting a solution with a value as close as possible to the value of an optimal solution. Approximation algorithms find efficiently sub-optimal solutions, and give a guarantee on the quality of the found solution. For many algorithmic problems we do not get the entire input data at once. Instead, new data arrives in parts, and the decisions have to be made based on the information received so far. These problems are called online problems, and the algorithms for them are called online algorithms. I will work on approximation algorithms, mainly for geometric and graph problems, and on online algorithms.


Projekttitel: Generating sensitivity enhancement and long-living states by methyl groups for NMR and MRI
Bevillingsmodtager: Anders Bodholt Nielsen
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 2.499.400
Projektbeskrivelse: Kernemagnetisk resonans (NMR) er en ofte anvendt analysemetode, hvor brugen favner bredt fra strukturbestemmelse af proteiner, til rutineanalyser af organiske molekyler, til medicinske formål ved billeddannelse (MRI). Magnetisk Resonans (MR) er generelt en forholdsvis ufølsom teknik, hvor et stort antal atomer skal være tilstede for at give et brugbart signal. Den relativt lave følsomhed for disse teknikker har gjort forskning i signalforøgelse populær, hvor målet er hyperpolarisering af atomkerner med flere tusinde gange højere magnetisering af atomerne. Ved at have et hyperpolariseret medium vil langt mindre koncentrationer af molekyler kunne måles, og man kan potentielt injicere det hyperpolariserede medium i kroppen og følge med en MR-scanner, hvilke metabolske processer der er aktive. Det sidste vil dog kræve, at magnetiseringen ikke henfalder for hurtigt. En af de kandidater til at holde på polariseringen, er ved at hyperpolarisere methylgrupper i en bestemt tilstand. Vi ønsker at undersøge mulighederne for at bruge methyl-grupper til hyperpolarisering og hvordan generering af de ønskede tilstande kan gøres effektivt, samt hvorledes relaksationen af tilstandene sker.


Projekttitel: Cultural memories of Spain's violent pasts: literary transfers, colonialism in Africa and the civil war
Bevillingsmodtager: Sara Santamaría
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 1.664.448
Projektbeskrivelse: Dette projekt omhandler nutidige litterære repræsentationer af en voldelig kolonial fortid, mere konkret hvordan Spaniens kolonialisme udlægges litterært af en markant gruppe af spanske og afrikanske forfattere fra Ækvatorial Guinea, Marokko
og Vestsahara. En central hypotese går ud på, at såvel spanske som afrikanske intellektuelle fungerer som ”erindringsproducenter” (memory makers) der er i stand til at rejse en debat omkring Spaniens koloniale fortid, som er stort set fraværende i andre dele af landets offentlige sfære. De gør naturligvis dette fra hvert deres sociale og kulturelle udgangspunkt, men i mange tilfælde under stærk påvirkning af de dominerende diskurser om den spanske borgerkrig og efterkrigstidens voldelige undertrykkelse af krigens tabende parter. Projektet indeholder derfor et komparativt perspektiv ift. den aktuelle bølge af romaner om den spanske borgerkrig og det frankistiske diktatur. Metodologisk tages afsæt i begrebsdannelser fra kulturelle erindringsstudier, historievidenskab og historiebrug, og projektets eksplicitte sigte er at undergrave de i teksterne indskrevne magtrelationer med henblik på at fremme en en kritisk tænkning omkring multikulturalisme, migration og social
sammenhængskraft, såvel i det demokratiske Spanien som generelt i EU.


Projekttitel: Shifting baselines in macro-ecology and macro-evolution
Bevillingsmodtager: Søren Faurby
Institution: Imperial College London
Bevilget beløb: 1.995.064
Projektbeskrivelse: Både i vores forskning og i vores dagligdag har vi en idé om, at det naturlige er hvordan verden var, da vi voksede op for cirka en generation siden. Det er et fænomen der kaldes ”shifting baselines” som oprindeligt blev udviklet i forbindelse med fiskeri, hvor man har en tendens til at sammenligne med hvor mange fisk der var for en enkelt generation siden, uafhængigt af at dette måske kun er en brøkdel af, hvad der var for flere hundrede år siden. I dette projekt vil jeg undersøge effekten af tilsvarende fænomener i analyser af overordnede økologiske og evolutionære mønstre. Man kigger ofte på nuværende eller nylige udbredelsesmønstre og analyserer dem under antagelse af at de er naturlige, men jeg vil i stedet undersøge hvor meget vores konklusioner kan ændres hvis man i stedet kigger på udbredelsesmønstrene som de kunne have været, hvis mennesket ikke havde påvirket udbredelsen af mange arter drastisk.


Projekttitel: Split-click protein chemistry for recombinant production of toxic proteases
Bevillingsmodtager: Sanne Schoffelen
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.437.344
Projektbeskrivelse: Proteaser er enzymer som nedbryder proteiner. De spiller en vigtig rolle i vores dagligdag og anvendes i så forskellige sammenhænge som fremstilling af ost og vaskemidler. Ligeledes er proteaser vigtige i forbindelse med udvikling af ny medicin. Proteaser forefindes naturligt i planter, mikroorganismer og dyr, hvorfra de kan isoleres. Imidlertid udgør disse en begrænset ressource, og ydermere kan proteaserne være forurenet med skadelige patogener hvis de fx isoleres fra blod. Alternativt kan disse enzymer produceres på rekombinant vis ved for eksempel at anvende bakterier til at producere det ønskede enzym. Imidlertid kan proteaser være meget giftige for bakterierne, som derfor stopper med at vokse eller simpelthen dør med et meget lille protease udbytte som resultat. Som en løsning på dette problem, foreslås det her at fremstille en protease bestående af to inaktive og dermed ugiftige halvdele i to separate bakteriekulturer. Først efter oprensning af de to individuelle protease-halvdele sættes disse to sammen til den aktive protease vha. en speciel kemisk reaktion kaldet klik-kemi. På denne måde kan man undgå proteasernes giftige indvirkning på bakterierne og dermed opnå et større udbytte. Det anslås at biotek-industrien kan have stor interesse i en teknologi som denne. Teknologien er ikke begrænset til proteaser men kan også anvendes til at studere funktionen af specifikke at proteiner i celler og dermed hjælpe til at besvare mere fundamentale biokemiske spørgsmål.


Projekttitel: Engineered DNA/RNA Nano-Assemblies Enable High Throughput Characterization Of Protein Complexes
Bevillingsmodtager: Arne Möller
Institution: Aarhus Universitet
Bevilget beløb: 2.456.743
Projektbeskrivelse: We will develop tools to automate cryo Electron Microscopy (cryo-EM). Cryo-EM is a unique method to determine the structure of the tiny molecular machines that fill up the body of our cells. In cryo-EM the sample is flash frozen in liquid ethane at 170C below zero. This procedure creates extremely thin layers of glass-like ice in which the sample is embedded. After cryo fixation the particles can be directly visualized using an electron microscope, at ~80.000x magnification. The versatility of cryo-EM has rendered it an indispensible tool for cell biologists to understand the underlying mechanisms inside our cells. Different views of the particles are identified and merged to form a 3D representation of its structure, in a method that is comparable to Computer Tomography (CT). Unfortunately, in cryo-EM this reconstruction step is much more complicated, as the small particles are barely visible and the relative orientation between them has to be computationally determined. In many cases these problems pose significant roadblocks to understand the 3D structure of the molecular machine. Our approach is to use artificially designed, DNA-based structures that will bind to the particles of interest. Using this cutting edge technology it is possible to engineer large, ordered DNA scaffolds that act as molecular markers indicating position and orientation of a particle. We expect that this tool will become tremendously useful and help to automate all steps involved.


Projekttitel: Surface modification and nanostructuring of 3D graphene sponges – towards functional porous electrodes
Bevillingsmodtager: Søren Vermehren Petersen
Institution: Monash University, Melbourne
Bevilget beløb: 2.066.537
Projektbeskrivelse: Anvendelse af porøse nanostrukturerede materialer er utroligt lovende til at adressere en lang række af det 21. århundredes globale udfordringer, som relaterer til energiomdannelse, energilagring og vandrensning. I dette projekt vil en ny tredimensionel carbon-baseret aerogel, hvis porøse cellestruktur, der minder om kork, blive funktionaliseret på molekylært niveau. Det funktionaliserede materiale vil dermed kunne optimeres til brug i enten superkapacitorer til energilagring eller som en super let svamp til opsamling af olie og vandrensning. Den tredimensionale aerogel vil blive fremstillet af den fascinerende carbon allotrop graphen, der det sidste årti har brudt alle rammer for hvad materialer kan. Kombinationen af molekylært design og overfladekemi med graphen i en tredimensionel struktur åbner op for et nyt forskningsfelt med et stort anvendelsesperspektiv.


Projekttitel: siRNA-based treatment of rheumatoid arthritis
Bevillingsmodtager: Xianghui Zeng
Institution: Københavns Universitet
Bevilget beløb: 2.494.400
Projektbeskrivelse: Leddegigt (reumatoid artrit) er forbundet med invaliditet og øget mortalitet. Leddegigt påvirker mere end 21 millioner mennesker verden over, og der er ca. 3 millioner mennesker der lever med leddegigt i Europa. Grundet sygdommens alvorligt invaliderende natur, særligt i de mere fremskredne stadier, medfører den ikke kun en forringelse af livskvaliteten for de sygdomsramte og deres familier, men indebærer også store økonomiske omkostninger for samfundet. Udvikling af små interfererende RNA (siRNA) teknologien har vist sig at have et stort potentiale i behandlingen af leddegigt. En større udfordring for anvendelse af siRNA-baserede terapeutika er imidlertid deres ringe effektivitet, hvilket oftest skyldes at eksisterende delivery vektorer medierer en ringe transport af siRNA til virkningsstedet. Det er derfor essentielt at udvikle nye, forbedrede siRNA delivery vektorer der kan mediere lindring af leddegigtsymptomer. Jeg vil tilvejebringe ny viden, der kan hjælpe til at designe forbedrede og mere avancerede delivery vektorer, som kan aflevere siRNA på virkningsstedet og forhindre sygdommen i at udvikle sig, og resultater genereret i dette projekt vil desuden åbne nye muligheder for siRNA-baseret kombinatorisk terapi til behandling af leddegigt med en langt højere effektivitet.


Projekttitel: Atomically thin coatings
Bevillingsmodtager: Luca Camilli
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: 2.349.582
Projektbeskrivelse: Korrosion, den løbende nedbrydning af metaller og legeringer ved kemiske reaktioner med miljøet, er et alvorligt problem på verdensplan. På tværs af mange brancher er korrosion skyld i ressourcespild, tab eller forurening af produkter, reduceret effektivitet og omkostningstung renovering (nedbrydningen af kritiske metaldele er ikke kun dyrt, men kan også omfatte en potentiel fare). I dette projekt vil vi undersøge enkelt og få lags heksagonal bornitrids (BN) korrosionshæmmende egenskaber på industrirelevante prøver – såsom rustfrit stål og Inconel – ved realistiske overfladeruheder, faconer og renheder. Med egenskaber såsom atomar tykkelse, gennemsigtighed, kemisk og termisk (op til 1500 °C i luft) stabilitet har BN potentialet til at blive det ultimative coatingmateriale. I modsætning til grafén, som allerede er blevet dybdegående undersøgt, er BN en elektrisk isolator, hvilket skulle omgå problemer med galvanisk korrosion. Fra en samfundsøkonomisk synsvinkel ville vores resultater kunne bruges i industrien til at forlænge levetiden for maskiner/udstyr betydeligt og i sidste ende reducere prisen for de færdige produkter og øge sikkerheden på arbejdspladsen. Ud over at beskytte metaloverflader mod deres omgivelser vil BN også kunne danne en effektiv barriere mellem metaller og menneskehud for beskyttelse mod allergiske reaktioner (f.eks. nikkelallergi).


Projekttitel: All-optical continuous coding for efficient communication
Bevillingsmodtager: Molly Piels
Institution: Danmarks Tekniske Universitet
Bevilget beløb: 2.238.720
Projektbeskrivelse: Den kommende kapacitetskrise, hvor efterspørgslen efter Internet data vil overstige netværkets ydeevne, vil blive mest akut i den del af netværket, hvor brugere tilsluttes det større netværk. Optisk kodning, hvor hver bruger eller lokalitet tildeles en unik kode, er én måde at give mere data til flere brugere. Hver brugers data er kodet med brugerens unikke kode, og brugerens data kan kun gendannes, hvis denne kode er kendt. For at bruge optisk kodning i et virkeligt system, har vi brug for en måde at kode og afkode data på, som kan realiseres med lave omkostninger, og som er kompatibel med de systemer, der allerede er i brug. I nærværende forskning vil vi undersøge en ny klasse af koder, som er baseret på de iboende egenskaber i en let fremstillelig multimode optisk bølgeleder. Mens man i de fleste tidligere betragtede koder kun kan anvende binære symboler (1’er og 0'er eller 1’er og -1’er), kan man i den nye klasse af koder anvende en hvilken som helst amplitude og fase. Vi forventer, at de flere frihedsgrader vil give os mulighed for at designe en kode, der kan bruges i lokalnet.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 30. april 2015