Gå til indhold

Hvad skal rummissionen hedde?

07. marts 2014
For første gang nogensinde skal en dansk astronaut på mission i rummet. Nu kan alle deltage i en konkurrence om, hvad missionen skal hedde. Samtidig lanceres en ny hjemmeside, der skal skabe synlighed og interesse for naturvidenskab og teknologi.

I oktober 2015 rejser Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde på mission i rummet. Destinationen er Den Internationale Rumstation, ISS.

Nu søsætter Uddannelses- og Forskningsministeriet og den europæiske rumorganisation ESA en international konkurrence om at finde det bedste navn til missionen. Det sker samtidig med lanceringen af en ny hjemmeside, der skal skabe synlighed og interesse for naturvidenskab og teknologi.

På missionen skal Andreas Mogensen blandt andet forske i konsekvenserne af vægtløshed og teste nye teknologier, der kan være med til at bane vejen for fremtidige missioner til fjernere himmellegemer.

- Jeg har brug for jeres hjælp til at finde et navn til min mission. På missionen skal jeg for eksempel teste nyt kommunikationsudstyr, der gør det nemmere at kommunikere mellem Rumstationen og Jorden og en ny beskyttende kropsdragt kaldet ’Skinsuit’, der kan modvirke de skadelige virkninger af vægtløshed. Jeg elsker sport og dyrker rugby, basketball og faldskærmsudspring, og så følger jeg gerne med i forskningen i astrofysik, exobiologi og evolution. Jeg håber, det kan give jer lidt inspiration til navnet på min mission, siger Andreas Mogensen.

Danske elever tager del i missionen

Navnekonkurrencen og lanceringen af hjemmesiden er også startskuddet til en række formidlings- og undervisningsaktiviteter op til og under missionen. I marts 2014 vil alle danske skoler og gymnasier modtage et brev fra Andreas Mogensen, hvor han inviterer de yngste elever til at deltage i en LEGO-konkurrence, hvor de skal bygge modeller af Rumstationen.

De ældste folkeskoleelever og gymnasieeleverne inviteres til at deltage i en konkurrence, hvor de skal bygge en robot, der kan løse praktiske opgaver på Rumstationen.

Uddannelses- og forskningsminister, Sofie Carsten Nielsen glæder sig også til at følge de mange aktiviteter op til og under missionen.

- Gennem hjemmesiden får hele nationen mulighed for at følge Andreas Mogensens forberedelser og mission til Den Internationale Rumstation. Jeg håber, at den og han vil inspirere rigtig mange danske børn, unge og voksne til at opsøge viden og interessere sig endnu mere for teknik og naturvidenskab. Jeg ser frem til at følge konkurrencerne og Andreas Mogensens træning og forberedelser, siger Sofie Carsten Nielsen.

Formidlings- og undervisningsaktiviteterne vil finde sted i hele landet og arrangeres og koordineres i samarbejde mellem det Nationale Center for Undervisning i Natur, Teknik og Sundhed, DTU Space, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Videnskab.dk og Naturvidenskabernes Hus.

Missionen

  • Andreas Mogensen sendes op med en russisk Soyuz-kapsel fra den russiske Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan den 4. oktober 2015
  • Missionen varer 10 dage og går til Den Internationale Rumstation, som kredser om Jorden i 400 kilometers højde
  • Op til missionen træner han i Rusland, USA, Canada og Japan og sammen med europæiske og amerikanske astronauter og russiske kosmonauter
  • På missionen skal Andreas Mogensen blandt andet teste nye teknologier og forske i konsekvenserne af vægtløshed

Navnekonkurrencen

  • Læs mere om navnekonkurrencen på www.esa-astronaut.dk
  • Forslag til navn og begrundelse indsendes til ESA via esa-astronaut.dk
  • Vinderen af navnekonkurrencen kåres af ESA i april 2014
  • Vinderen får et indrammet missionslogo signeret af Andreas Mogensen

Den danske deltagelse i ESA:

Styrelsen for Forskning og Innovation: Specialkonsulent Cecilie Tornøe, tlf.: 7231 8284, e-mail: ct@fi.dk

Andreas Mogensen:
ESA: Kommunikationsansvarlig Rosita Suenson, tlf.: +31 652 062 158, e-mail: rosita.suenson@esa.int

Hjemmesiden og undervisningsaktiviteter:
Naturvidenskabernes Hus: Projektleder Maiken Lykke Lolck, tlf.: 4058 4064, e-mail: mll@nvhus.dk

Handlinger tilknyttet webside