Gå til indhold

Den første danske astronaut sendes op i rummet i 2015

28. august 2013
Andreas Mogensen deltager i en mission til Den Internationale Rumstation ISS i 2015. Han skal blandt andet afprøve ny teknologi, som får betydning for fremtidige missioner i rummet og kan hjælpe syge mennesker på jorden.

Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen er blevet tildelt en mission til Den Internationale Rumstation ISS i september 2015. Han sendes efter planen op med det russiske Soyuz rumfartøj fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan.

Missionen varer i 10 dage. Det er Andreas Mogensens første flyvning i rummet og den første rum-mission nogensinde for en dansk astronaut. Andreas Mogensen får titel af flyingeniør under missionen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard ser frem til opsendelsen og fremhæver, at astronauter er symboler på menneskets vilje til at udforske og evnen til at drive forskning, teknologi og innovation fremad.

- Innovation samt lyst og vilje til at udforske nye territorier og skabe resultater er afgørende for Danmarks fremtid. Andreas Mogensen er et foregangseksempel, og en dansk astronaut kan inspirere vores unge til at interessere sig for og uddanne sig inden for det tekniske og naturvidenskabelige område. Danmark har i årtier markeret sig og deltaget i samarbejdet om bemandet rumfart og den internationale rumstation. Det er derfor helt naturligt og meget glædeligt, at den første dansker nu får en mission i rummet, siger Morten Østergaard.

Direktør for ESA Thomas Reiter, uddannelsesminister Morten Østergaard og astronaut Andreas Mogensen præsenterede på et pressemøde i Planetariet den rummission, som Andreas Mogensen skal på i 2015. Den videre uddannelse starter i september 2013, hvor Andreas Mogensen skal til Florida og deltage i en af NASAs missioner.
Direktør for ESA Thomas Reiter, uddannelsesminister Morten Østergaard og astronaut Andreas Mogensen præsenterede på et pressemøde i Planetariet den rummission, som Andreas Mogensen skal på i 2015. Den videre uddannelse starter i september 2013, hvor Andreas Mogensen skal til Florida og deltage i en af NASAs missioner.

Under sin mission skal Andreas Mogensen afprøve nye teknologier, som får betydning for fremtidige missioner i rummet og blandt andet vil kunne hjælpe syge mennesker på jorden.

- Denne mission er opfyldelsen af en livslang drøm og kulminationen på mange års hårdt arbejde og uddannelse. Jeg glæder mig til at kunne deltage i ESA’s program for videnskab og teknologiudvikling på den internationale rumstation, og jeg er beæret over at repræsentere Danmark og Europa i rummet. Missionen er en enestående mulighed for Europa til at udvikle og afprøve teknologier, der er nødvendige for astronauters fremtidige udforskning af rummet, siger Andreas Mogensen.

Direktør for ESA’s bemandede rumprogram, tidligere astronaut Thomas Reiter, lægger særlig vægt på, at ESA’s medlemslande med deres fortsatte opbakning til ISS ved ESA’s seneste ministerkonference i 2012, har gjort opsendelsen af alle ESA’s astronauter mulig.

- Jeg er glad for at kunne offentligøre Andreas Mogensens første mission. Han opsendes dermed som den femte af seks astronauter, der blev rekrutteret i 2009, siger Thomas Reiter.

Under sin mission skal Andreas Mogensen blandt andet afprøve en ny mobil kommunikationsenhed i kontakten til jorden. Med den kan astronauterne håndfrit benytte flere nye kommunikationsteknikker målrettet flere brugere ad gangen.

Systemet får avanceret 3D visualisering og augemented reality-funktioner, der giver offentligheden mulighed for live at følge aktiviteterne på rumstationen som gennem øjnene på astronauterne.

Andreas Mogensen skal under missionen også teste en ny generation af sensorer og monitoreringsenheder, der båret på kroppen skal overvåge basale livsfunktioner. Derudover skal Andreas Mogensen afprøve en elektro-muskel-mobilitetsenhed, som kan anvendes på fremtidige missioner til månen og Mars.

Den danske ESA-astronaut vil også skulle teste en ny ”skinsuit” under sit ophold på rumstationen. Skinsuiten er en stram dragt fremstillet af elastisk materiale, der skal simulere jordens tyngdefelt og dermed formilde nogle af de gener, som kroppen har ved vægtløshed, som muskeltab og afkalkning af knoglerne.

Om Andreas Mogensen

            • Andreas Mogensen er 36 år. Han er uddannet civilingeniør fra Imperial College London og har en ph.d. fra University of Texas at Austin i navigering, styring og regulering af rumfartøjer. Andreas Mogensen er ligeledes adjungeret lektor på DTU-Space.
            • Det Europæiske Rumagentur, ESA, udvalgte i 2009 Andreas Mogensen som den første dansker til sit astronautkorps. Han afsluttede grunduddannelsen i 2010 og har siden fortsat sin træning frem mod sin mission til ISS i både Europa, USA og Rusland.

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Til uddannelsesministeren: Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@fivu.dk

Til Andreas Mogensen: Kommunikationsansvarlig i ESA Rosita Suenson, +31 652 062 158, e-mail: rosita.suenson@esa.int

Om det danske ESA-medlemskab: Chefkonsulent Gorm Kofoed Petersen, tlf. 4088 6360, e-mail: gpe@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside