Gå til indhold

Særligt talentfulde gymnasieelever hædret i Aarhus

20. januar 2014
Første årgang har gennemført et særligt tilrettelagt og intensivt forløb på Akademiet for Talentfulde Unge Region Midt. Uddannelsesministeren overrakte diplomer for deres indsats.

69 gymnasieelever fra Region Midtjylland har siden januar 2012 deltaget i et særligt tilrettelagt og intensivt forløb på Akademiet for Talentfulde Unge, ATU.

Efter mere end to år med akademisk tænkning og fordybelse sideløbende med deres almindelige undervisning fejrede eleverne den 14. januar, at de har gennemført forløbet. Arrangementet fandt sted på Viby Gymnasium, hvor de fik overrakt deres diplomer af uddannelsesminister Morten Østergaard.

69 elever modtog diplomer. Foto: Mathilde Bech
69 elever modtog diplomer. Foto: Mathilde Bech

Uddannelsesministeren lykønskede de unge og roste dem for deres indsats.

- Vi skal have en talentkultur i Danmark, hvor elever og studerende på alle niveauer får de bedste muligheder for at udnytte deres potentiale. Uanset, om man er dygtig til fysik, musik, et håndværk eller har potentiale til at blive en fremragende pædagog, så skal man også i gymnasiet og på erhvervsuddannelserne have mulighed for at dyrke og styrke sit talent, sagde Morten Østergaard.

Således blev regeringen før jul, og sammen med Venstre og Konservative, enige om at sende lovforslag i høring, der giver bedre rammer for at styrke talentindsatsen på de videregående uddannelser. Målet er at sikre alle studerende udfordringer, der giver dem lyst, evner og motivation til at udvikle deres særlige talenter og ambitioner fuldt ud.

To år med akademisk arbejde

Akademiet for Talentfulde Unge er et talentforløb for elever fra handelsgymnasier, tekniske gymnasier og almene gymnasier. Sideløbende med deres normale gymnasieforløb følger de en række aktiviteter, hvor samfundsvidenskab, humaniora og naturvidenskab er i fokus.

På ATU har de fået en grundlæggende introduktion til akademisk arbejde. Forløbet indeholder en række seminarer, konferencer, workshops, virksomhedsbesøg, foredrag, kulturarrangementer og akademiske camps.

For at blive optaget på forløbet skal de i første omgang indstilles af deres rektor på deres respektive gymnasium, hvorefter de selv skal skrive en motiveret ansøgning om, hvorfor de ser sig selv som egnet, og hvad de kan bidrage med. 

Samarbejdsprojekt

Akademiet for Talentfulde Unge Region Midt har sekretariat på Viby Gymnasium og er et samarbejdsprojekt mellem de fleste gymnasier i Region Midtjylland og Aarhus Universitet.

Forløbet afvikles i samarbejde med Aarhus Universitet, Studentervæksthus Aarhus, Studenterhus Aarhus Cheminova, Center for Avanceret Visualisering og Interaktion, Folkeuniversitetet, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening og en række andre aktører.

Handlinger tilknyttet webside