Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2014 Stor forskel på studieafgifter og studiestøtte i de europæiske lande

Stor forskel på studieafgifter og studiestøtte i de europæiske lande

I ti europæiske lande er det gratis at tage en videregående uddannelse, mens andre lande tager op til 11.000 euro om året i studieafgifter. Det fortæller en ny EU-rapport, der sammenligner uddannelsesafgifter og økonomisk støtte til studerende på tværs af 33 europæiske lande.
Kontakt
Anette Birna Muus Day
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 88 61
Email: AMU@ufm.dk

22. oktober 2014

Økonomisk uddannelsesstøtte og afgifter til videregående uddannelse varierer meget på tværs af Europa. Det viser en ny rapport fra Europa-Kommissionens netværk for information om uddannelsessystemer og -politikker, Eurydice. Rapporten giver et aktuelt billede af studieafgifter og støtteordninger, herunder såvel stipendier som lån.

Danmark er et af ti lande, som ikke opkræver studieafgifter, fremgår det af rapporten.

I Tyskland blev der i 2007 åbnet mulighed for at indføre studieafgifter, men de delstater, der indførte studieafgifter, har nu alle afskaffet dem igen.

I den anden ende af spektret finder man landene med de højeste studieafgifter – det gælder England med op til 11.000 euro om året, Irland, Italien, Letland, Litauen, Ungarn, Nederlandene og Slovenien.

Stor forskel i stipendier

Også når det gælder stipendier, er der stor variation mellem landene. Danmark fremtræder i rapporten som et af de lande, der har de mest favorable ordninger for de studerende, både hvad angår adgangen til stipendier og stipendiernes størrelse.

Danmark, Finland og Sverige giver stipendier til alle aktive fuldtidsstuderende. I ni lande får alle eller størstedelen af de studerende stipendier, men i flertallet af landene er det under halvdelen af de studerende, der får tildelt stipendier. Det sker ofte på baggrund af både studieaktivitet og behov. Samtidig er der betydelig forskel på, hvor store stipendier de studerende kan få.

Eurydicerapport Oktober 2014 Maximum grant amounts
Kortet fra Eurydice-rapporten viser maksimumsbeløb for stipendier på bacheloruddannelser i studieåret 2014/15.

Læs mere

Senest opdateret 15. august 2019