Gå til indhold

Færre forventes at tage en kandidatuddannelse

23. september 2015
Fremskrivninger viser, at andelen af en ungdomsårgang, der forventes at fuldføre en kandidatuddannelse, vil falde. Uddannelses- og forskningsministeren glæder sig over udviklingen.

En mindre andel af de unge, der gik i 9. klasse i 2014, forventes at fuldføre en uddannelse på kandidatniveausammenlignet med den gruppe unge, der gik i 9. klasse året før. Det viser den såkaldte Profilmodel 2014, som er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang forventes at uddanne sig de kommende 25 år.

Blandt den ungdomsårgang, der gik i 9. klasse i 2013, forventes 30 procent at fuldføre en uddannelse på kandidatniveau. For den ungdomsårgang, der gik i 9. klasse i 2014, vil det kun være 28 procent.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen ser positivt på udviklingen:

- Vi skal ikke overuddanne vores unge, og langt fra alle skal tage en universitetsuddannelse. Vi har også brug for dygtige lærere, pædagoger og markedsføringsøkonomer. Jeg vil arbejde benhårdt for, at vi får uddannet den arbejdskraft, der er brug for, siger Esben Lunde Larsen.

Flest piger forventes at tage en kandidatuddannelse.

Ifølge Profilmodel 2014 er det især pigerne, der inden for 25 år forventes at fuldføre en uddannelse på kandidatniveau. Hvor 31 procent af de piger, der gik i 9. klasse i 2014 forventes at fuldføre en uddannelse på kandidatniveau, forventes det samme for kun 26 procent af drengene.

Om profilmodellen

- Profilmodellen er en fremskrivning af, hvordan vi forventer en ungdomsårgang vil uddanne sig fra de går i 9. klasse og 25 år frem.

- Profilmodel 2014 viser således det uddannelsesniveau, som ungdomsårgang 2014 (den årgang, der gik i 9.klasse i 2013/14) forventes at opnå som cirka 40 årige. Profilmodelberegningerne er foretaget af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling og er baseret på data fra Danmarks Statistik.

Kontakt

Jens Storm
Kontorchef
Tlf.: +45 61 90 24 30
Email: jst@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside