Gå til indhold

Hvordan ser Jorden ud fra rummet?

19. august 2015
Nu kan du opleve Jorden set med astronauternes øjne. Med fotoudstillingen ’Udsigt fra rummet til planeten Jorden’ kan du fra 18. august 2015 se billeder af Jorden set fra ISS rumstationens panoramavinduer og forskellige jordobservationssatellitter.

De 4x2,5 meter store billeder kan du se gratis på Byens Hegn på Gammel Strand i København fra den 18. august 2015 og seks måneder frem.
De 4x2,5 meter store billeder kan du se gratis på Byens Hegn på Gammel Strand i København fra den 18. august 2015 og seks måneder frem.
Den 2. september kl. 06:34 bliver ESA-astronaut Andreas Mogensen opsendt til Den Internationale Rumstation ISS på en 10-dages mission – han bliver hermed den første dansker i rummet.


I den anledning præsenterer Uddannelses- og Forskningsministeriet, European Space Agency (ESA) og Byens Hegn 15 billeder af Jorden set fra rummet. ESA astronaut Andreas Mogensen kan nemlig fra sin nye arbejdsplads i rummet kikke ned på Jorden og se steder som ingen har besøgt.

Rumstationens syv panoramavinduer

Et af astronauternes foretrukne opholdssteder på den internationale rumstation er den europæiske modul Cupola, som består af syv panoramavinduer mod Jorden. Det er her astronauterne erkender, hvor fantastisk og unik - men også skrøbelig - vores planet er. Derfor tager astronauterne mange billeder af Jorden, når de suser rundt om den 16 gange i døgnet.

Jordobservationssatellitter hjælper til viden om jordens forandringer

Netop fordi vores Jord er unik, men også skrøbelig, skal vi passe på den. Jordobservationssatellitter holder konstant øje med olieudslip, hav og isbjerge, humanitære katastrofer, erosion, oversvømmelser, skovbrande og forurening på Jorden.

De hjælper os til nye erkendelser om globale processer og forandringer, og verdens beslutningstagere med at træffe beslutninger af essentiel betydning for vores og vores børns fremtid.

Fakta om udstillingen

Billederne er taget af ESA astronauterne Alexander Gerst og Samantha Cristoforetti fra rumstationen samt europæiske og amerikanske jordobservationssatellitter såsom Sentinel-1, Landsat-8, Spot-5, Ikonos, Modis og Kompsat-2.

De 4x2,5 meter store billeder kan du se gratis på Byens Hegn på Gammel Strand i København fra den 18. august 2015 og seks måneder frem.


Gratis foredrag om rummet

Du kan også høre foredrag om Danmark i rummet i perioden den 31. august til 11. september 2015 i Dansk Industri på Rådhuspladsen i København, klokken 17-18 på hverdage.

Der er ingen tilmelding. Pladserne fordeles efter først-til-mølle princippet - så kom i god tid. Der er plads til 100 tilhørere.

Følg rummissionen på Twitter via #rumrejsendk

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside