Ny energi til Forskningens Døgn
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen havde i sidste uge inviteret 50 nøglepersoner til at arbejde intensivt i 30 timer og finde opskriften på ”den gode” videnskabsfestival.
Foto: Søren Kjeldgaard
I 30 timer var Forskningens Døgn omdrejningspunktet for en række mennesker, der alle til dagligt beskæftiger sig med formidling af forskning men på meget forskellige niveauer. Der var rektoren, der gerne vil gøre det attraktivt for sine forskere at dele deres forskningsresultater, kommunaldirektøren, der gerne vil give borgerne adgang til videnskaben, virksomheden, der gerne vil motivere unge til at tage en uddannelse, og journalisten, der gerne vil dykke ned i og udfolde banebrydende forskningsresultater.
Startskuddet gik, slipset blev løsnet og håret slået ud. Deltagene blev fordelt på fem hold med hver deres hærfører, strategiske mål og udfordringer. Undervejs blev ideer og koncepter præsenteret for et panel, som i bedste Blachman-stil gav uforsødet kritik til holdene. Panelet bestod af chefredaktør Arne Steinmark fra Ingeniøren, radiovært og journalist Esben Kjær fra DR og direktør Claus Bindslev fra Bindslev A/S. Som små vitaminindskud var der indlagt pauser med oplæg fra bl.a. tegner Anders Morgenthaler, der formidler forskning gennem sin nye stribe ”Hej Tech”, direktør Simon Gage fra Edinburgh International Science Festival og Senior Research Engineer Peter Binderup Hansen fra Rockwool R&D.
Foto: Søren Kjeldgaard
30 timer senere…
Fredag eftermiddag præsenterede hvert hold deres ideer for uddannelses- og forskningsministeren, mens andre må vente med at se ideerne til efter dette års Forskningens Døgn i slutningen af april 2015. Arbejdet med at udvikle Forskningens Døgn stopper nemlig ikke ved de 30 timer. Nu begynder arbejdet med at få de nye ideer testet hos brugerne og ansvaret fordelt, så ideerne kan udfoldes og forplante sig i Forskningens Døgn 2016. Derfor vil de nye ideer også først offentliggøres efter dette års Forskningens Døgn, som afholdes den 23., 24. og 25. april 2015.
Campen endte også med at have mere end det annoncerede formål. Vejen til de nye ideer og anbefalinger viste sig at være fuld af huller, og til tider havde den mere form som en rundkørsel uden exit end en egentlig retning. Dårlige vaner og mange udfordringer indenfor forskningsformidling kom til overfladen, men førte til en vigtig diskussion om, hvad en videnskabsfestival kan og ikke kan løfte.
Fra at være en fortælling om 50 personer, der fandt opskriften på ”den gode” videnskabsfestival, blev det også en fortælling om, hvordan flere personer, institutioner, organisationer og virksomheder kan bruge Forskningens Døgn til at løse nogle af de udfordringer, de selv står med, hvad end målet er flere unge i uddannelse eller mere borgerinddragelse i forskning.
Foto: Søren Kjeldgaard
Hvorfor ændre på en succes?
Forskningens Døgn har med stor succes og hundredvis af arrangementer og foredrag over hele landet eksisteret i 10 år. Men den kan blive større og i højere grad være en platform for dialog mellem forskningsverden og samfundet. Derfor skal Forskningens Døgn løftes til et endnu højere og mere ambitiøst niveau. Den skal være med til at fremhæve forskningens vigtighed for vores fremtidige samfund. Forskningens Døgn skal være med til at vise danskerne, hvor stor betydning forskningen har for deres hverdag, og at de også har indflydelse på, hvordan dansk forskning skal forme sig eller hvilke forskningsområder som skal prioriteres.
-
Foto: Søren Kjeldgaard
- Se deltagerliste
- Besøg Forskningens Døgns hjemmeside
Handlinger tilknyttet webside