Gå til indhold

Sund mad produceret bæredygtigt sikrer Europas velstand

11. maj 2015
Hvordan kan forskning bidrage til at skabe sunde madvarer uden at skade miljøet? Det spørgsmål er til debat på ’Grand Debat om Nutrition Security’ på Europa-Kommissionens pavillon den 13. maj på verdensudstillingen EXPO2015 i Milano. Styrelsen for Forskning og Innovation er medarrangør af debatten.

Vi ser år for år flere med overvægt, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, fejlernæring, intolerans over for fødevarer og madallergi. Regeringerne i og uden for Europa kæmper med de voksende sociale og økonomiske konsekvenser af en alarmerende stigning i disse kostrelaterede sygdomme.

Trods gevinster i landbrugsproduktionen ved effektivisering og øget produktivitet er der selv i områder med sikker fødevareproduktion stadig stor forekomst af underernæring. Samtidig er overvægt og kostrelaterede kroniske sygdomme stigende på verdensplan. Og hvorfor nu det? Har politikerne for meget fokus på fødevareproduktion i stedet for fødevareforbrug? Og hvor skal forskningen sætte ind?

Disse spørgsmål vil Europa-Kommissionen gerne have debatteret på netop EXPO15, hvor virksomheder, organisationer, ministerier, forskningsråd og forskningsinstitutioner er samlet. Europa-Kommissionen har inviteret de to europæiske fælles programmeringsinitiativer, FACCE og HDHL, til at holde 'Grand Debat om Nutrition Security' på Europa-Kommissionens pavillon på EXPO 2015.

- Jeg er stolt over, at vi er med på verdensudstillingen gennem styrelsens formandskab for FACCE JPI. Det synliggør os i Europa – og giver Danmark en central platform i forhold til de kommende års prioriteringer i EU om Horizon 2020, hvor fødevaresikkerhed bliver et af de helt centrale emner, siger kontorchef Niels Gøtke, Styrelsen for Forskning og Innovation og formand for FACCE JPI (Landbrug, fødevarer, sikkerhed og klimaændringer).

Hele systemet til debat

Debatten søger efter svar på en af de udfordringer, vi står over for: Hvordan får kommende generationer en mere bæredygtig fødevareforsyning, der skaber en sund befolkning?

Svaret kræver en mere helhedsorienteret tilgang, hvor forskere, politikere, industri, landmænd, detailhandlere og medier alle spiller en væsentlig rolle.

Desuden er der behov for nye og innovative dyrkningsmetoder for at mindske de miljømæssige konsekvenser ved moderne landbrugsdrift.

- For at løse disse brede udfordringer er det nødvendigt med både ny viden og større udveksling af viden mellem de forskellige interessenter. Det er vigtigt, at vi i et forsøg på at producere fødevarer nok til at brødføde verden, ikke presser produktionssystemet til et punkt, hvor kvalitet, ernæringsmæssige sammensætning og funktionalitet af fødevarer falder, siger kontorchef Niels Gøtke, Styrelsen for Forskning og Innovation.

Program

Læs mere om 'Grand Debat om Nutrition Security', og hent programmet på:

  • FACCEs hjemmeside
  • Arrangementet webcastes fra FACCE’s hjemmeside og kan ses bagefter.

Læs mere om

Kontakt

Niels Gøtke
Kontorchef
Tlf.: +45 72 31 83 96
Email: nigoe@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside