Gå til indhold

33 millioner kroner i ekstra bevilling til Danmark fra Det Europæiske Forskningsråd

14. marts 2016
I december 2015 delte Det Europæiske Forskningsråd (ERC) fem af deres prestigefyldte bevillinger ud til forskere fra danske universiteter. ERC deler nu 59 ekstra bevillinger ud, heraf tre til forskere i Danmark, der arbejder med ny og banebrydende forskning inden for kræftforskning og arkæologi.

De tre forskningsbevillinger fra ERC

De tre ekstra bevillinger er gået til yngre forskere, som vil gennemføre deres forskning i Danmark. Forskerne er tilknyttet Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.


Bevillingen gennemføres på Københavns Universitet.

   Aoife Dalys forskning beskæftiger sig med tømmer som bygningsmateriale, handelsvare, ressource, mangelvare og som indikator for handelskontakt mellem regioner i Nordeuropa.

Hun modtager cirka 11 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til projektet ’Northern Europe's timber resource - chronology, origin and exploitation’. Gennem studier af arkivmateriale og en målrettet analyse af historisk træ vil Aoife kaste nyt lys over fortidens handel med tømmer i Nordeuropa.

Projektet kombinerer historisk viden, arkæologi og dendrokronologi samt udvikling af nyere analyseteknikker til at undersøge handelen med træ på kryds og tværs af Nordeuropa over en periode på seks århundreder fra 1100 til 1700. Projektet vil give os en dybere forståelse af udviklingen af den omfattende handel med denne vigtige ressource i Nordeuropa gennem tid.


Bevillingen gennemføres ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. 

Luis ToledosLuis Ignacio Toledo Lazaro, Postdoc fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, modtager cirka 11 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til projektet 'Dissecting the constraints that define the eukaryotic DNA replication program'. 

Luis: "Med vores projekt vil vi udforske nye dimensioner af DNA-replikation. Vi vil undersøge, hvordan biologiske begrænsninger i humane celler er med til at bestemme DNA-replikation, og hvordan disse kan udnyttes til at udvikle nye behandlingsstrategier for kræft."

Bevillingen gennemføres på Danmarks Tekniske Universitet.

Sine Reker Hadrup forsker i immunforsvarets genkendelse af kræftceller. Hun modtager cirka 11 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til projektet ’nextDART’.

Sine Reker Hadrup arbejder med udvikling af nye teknologier, der kan beskrive, hvordan immunforsvarets T-celler interagerer med kræftceller. 


Hun vil undersøge, hvordan immunforsvaret genkender forskellige genetiske forandringer i kræftceller. Den viden kan bruges til at vælge de rette genetiske forandringer som mål for immunterapeutiske strategier, og give os bedre og mere målrettede behandlinger mod kræft.

Læs mere på DTU's hjemmeside:

Læs mere

Kursus 'The successful ERC applicant'

EuroCenter, Styrelsen for Forskning og Innovation holder den. 16. juni 2016 ansøgningskursus for forskere, der vil søge grants fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC):

Handlinger tilknyttet webside