Gå til indhold

Det Europæiske Forskningsråd besøger København

11. april 2016
Uddannelses- og forskningsministeren har inviteret det Videnskabelige Råd for Det Europæiske Forskningsråd (ERC) til at afholde rådets næste ordinære møde i København den 13.-15. april, hvor nogle af de mest prestigefulde forskningsbevillinger i Europa skal drøftes blandt rådets medlemmer.

Der er tradition for, at det Europæiske Forskningsråd lader sig invitere af medlemslandenes forskningsministerier til at afholde rådets ordinære møder i de respektive lande. Næste gang foregår mødet i København efter invitation fra uddannelses- og forskningsministeren.

- Når vi har inviteret Det Europæiske Forskningsråd til København, skal det ses som en påskønnelse af det vigtige arbejde, som rådet udfører, og vi er meget glade for, at de har taget godt imod vores invitation, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

Det Europæiske Forskningsråd (ERC) blev – blandt andet på initiativ af Danmark – etableret med EU’s 7. rammeprogram (FP7) i 2007 og er videreført under Horizon 2020. Bevillinger fra ERC er i dag blandt de mest prestigefulde i Europa. At opnå en ERC-bevilling er således et tegn på videnskabelig anerkendelse og har ofte stor betydning for en forskers videre karriere. ERC's bevillinger er også attraktive på grund af bevillingsstørrelsen, som er mellem 1,5 og 2,5 millioner euro per projekt af en varighed på fem år. Siden  2007 har 129 forskere i Danmark modtaget 230 millioner euro.

- Vi kan se, hvordan bevillingerne ikke bare er karrierefremmende for forskerne selv, men også har betydning for hele det miljø, der omgiver forskerne. Derfor benytter jeg enhver lejlighed til at tilskynde de bedste forskere i Danmark til at ansøge om at få del i Det Europæiske Forskningsråds midler, siger Ulla Tørnæs.

EuroCenter i Styrelsen for Forskning og Innovation rådgiver potentielle danske ansøgere for at fremme og understøtte dansk hjemtag af blandt andet ERC-bevillinger og afholder jævnligt kurser, som har til formål at styrke danske forskeres muligheder på området. Det danske hjemtag fra ERC har, med enkelte undtagelser, været støt stigende siden programmets start.

ERC’s bestyrelse er et videnskabeligt råd med 22 medlemmer, som alle er anerkendte forskere. Rådets præsident er den franske professor Jean-Pierre Bourguignon, der vil mødes med uddannelses- og forskningsministeren og væsentlige danske aktører på forskningsområdet under Det Europæiske Forskningsråds besøg. Professor Klaus Bock fra Danmark blev per 1. januar 2016 udnævnt som en af rådets vicepræsidenter.

 

Handlinger tilknyttet webside