Gå til indhold

Rosettas rumeventyr er slut

28. september 2016
Rumfartøjet Rosetta har været på 12 års rejse gennem rummet. På rejsen er der indsamlet unikke data om kometers sammensætning. Fredag den 30. september afsluttes rummissionen med en kontrolleret landing, der bliver Rosettas endeligt.

På en vinterdag i marts 2004 blev rumfartøjet Rosetta sendt ud i rummet. Målet med missionen var at indsamle videnskabelige data om, hvad kometer i tidligere faser har bragt med sig til Jorden. I dag, 12 år senere, er Rosettas levetid ved at være slut, og fredag den 30. september vil Rosetta lande på kometen 67 P/Churyumov–Gerasimenko med hjælp fra ESA’s kontrolcenter i Darmstadt..

Rosetta

I de sidste to år har Rosetta været i bane tæt ved solen, men er nu på vej væk fra solen og ud mod Jupiter igen. Det betyder en så stor reduktion i solenergi, at Rosetta ikke længere kan fungere. Derfor bliver fredag Rosettas endeligt.

Rosettas rejse har leveret en hidtil uset rigdom af videnskabelig information, og helt indtil sidste ”åndedrag” vil rumfartøjet levere data. Under nedstigningen til kometen torsdag den 29. september foretager Rosetta nemlig flere once-in-a-lifetime målinger, såsom analyse af gas og støv på overfladen af kometen. Rosetta vil også tage billeder af kometen og de åbne miner i området, hvor rumfartøjet ventes at ”lande”. Herefter er kommunikation med rumfartøjet ikke længere mulig.

Landingen følges og kontrolleres af European Space Agencys (ESA) kontrolcenter i Darmstadt. Nedstigningen starter den 29. september kl. 22:50. Rosetta forventes at lande den 30. september ca. kl. 12:40 dansk tid.

Dansk teknologi med om bord

Danmark har gennem sit medlemsskab af ESA kunne deltage i missionen, og den danske virksomhed Terma fik i sin tid kontrakt på leveringen af strømforsyningen til den spektakulære ESA komet jager. Gennem Rosettas 31 måneders dvaleperiode langt væk fra solen var Termas strømforsyning, en Power Conditioning Unit (PCU), det eneste instrument ombord på rumskibet som var aktivt - primært med at holde satellitten varm og dermed sikre at instrumenterne stadig virkede efter 10 års rejse. 

Kontakt

Cecilie Tornøe
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 84
Email: ct@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside