Big Data fra rummet skal bruges i undervisningen
Med EU’s jordobservationsprogram Copernicus øges mængden af satellitdata betragteligt de kommende år, og der er brug for datalogernes kompetencer til at gribe mulighederne ved de mange data. Derfor starter Styrelsen for Forskning og Uddannelse og IT-Universitetet nu et nyt samarbejde, hvor de store datamængder vil blive brugt af studerende og forskere.
Blandt initiativerne kan nævnes:
- Danske virksomheder inden for anvendelse af satellitdata deltager for første gang i ITU’s projektmesse - ITU Project & Thesis Market - 20. september 2017.
- I samarbejde med den europæiske rumorganisation, ESA planlægges et dansk hackaton for studerende baseret på satellitdata i 2018. Studerende fra alle universiteter vil kunne deltage.
- ITU planlægger at integrere brugen af satellitdata i undervisningen af studerende i softwareudvikling og i den nye bachelor uddannelse i Data Science.
ITU’s PitLab, der har til opgave at udvikle Internet of Things (IoT) projekter, vil fremover fokusere på integration af satellitdata med data fra lokale sensorer.
- Med Copernicus programmet stilles en bred vifte af satellitdata til rådighed for analyse. Deres integration i cloud-baserede big data systemer, hvor de kombineres med sensordata eller webdata, åbner nye muligheder for forskning og innovation, siger Philippe Bonnet, Professor ved Institut for Datologi på ITU.
Styrelsen for Forskning og Uddannelse vil bruge erfaringerne fra samarbejdet med ITU til at udbrede brugen af satellitdata til andre videregående uddannelser. Potentialet for at bruge satellitdata til at digitalisere og effektivisere en lang række arbejdsprocesser inden for f.eks. transport og miljøovervågning er stort. Effektiviseringsgevinsterne kan dog kun realiseres, hvis også juridiske og økonomiske forhold er på plads. Derfor er der behov for at endnu flere videregående uddannelser integrerer satellitdata i deres undervisning.
- Samarbejdet med ITU betyder, at fremtidens dataloger lærer om de uanede muligheder for at bruge gratis højkvalitetsdata fra rummet. Samarbejdet hænger rigtig godt sammen med målsætningerne i den nationale rumstrategi fra 2016, som netop havde et stærkt fokus på både at udbrede kendskabet og anvendelsen af data fra rummet, siger kontorchef i kontoret rum Peter Sloth.
Copernicus er verdens største jordobservationsprogram, som Danmark via EU er med til at finansiere og udvikle. Med avancerede optiske kameraer og radarer kortlægger Copernicus satellitterne jorden hver anden eller tredje dag hele året rundt. Data fra satellitterne er gratis, og hele systemet repræsenterer et teknologisk kvantespring inden for jordobservation.
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside