Gå til indhold

EliteForsk-priser giver et vigtigt løft til dygtige danske forskere

24. februar 2017
I går blev fem danske forskere hædret med de prestigefulde EliteForsk-priser. Priserne giver forskerne anerkendelse, og forskerne vurderer selv, at priserne har en væsentlig betydning for deres videnskabelige karriere. Det viser en ny rapport, der gør status på 10 år med EliteForsk-priser.

EliteForsk-prismodtagerne med Kronprinsessen og Ministeren

Anerkendelse, synlighed og frie forskningsmidler. I en ny rapport, der gør status på 10 år med EliteForsk, giver tidligere prismodtagerne udtryk for, at priserne på flere områder har haft stor betydning for deres videnskabelige karriere. Siden 2007 har Uddannelses- og Forskningsministeriet uddelt 51 EliteForsk-priser til eliten af dansk forskning. Med prisen følger en million kroner til forskning og en personlig hæderspris på 200.000 kroner.

EliteForsk-rejsestipendium styrker internationale forskningsnetværk

På konferencen blev der også uddelt 20 EliteForsk-rejsestipendier til særligt talentfulde ph.d.-studerende, der med rejsestipendiet får mulighed for at rejse ud i verden og dygtiggøre sig ved nogle af verdens bedste forskningsmiljøer.

I følge den nye rapport om EliteForsk giver tidligere modtagere af EliteForsk-rejsestipendiat udtryk for, at støtten har været med til at skabe en vigtig tilknytning til det internationale forskningsmiljø og har gjort, at de har flyttet sig fagligt og er blevet motiveret til at forfølge en forskningskarriere. Der er siden 2007 uddelt 209 EliteForsk-rejsestipendier på mellem 200.000 og 300.000 kroner.

Rapporten om EliteForsk-initiativet danner grundlag for Uddannelses- og Forskningsministeriets regelmæssige tilsyn med initiativet, og er udarbejdet af DAMVAD Analytics. I den kommende tid vil ministeriet gennemgå rapportens øvrige konklusioner.

Rapportens øvrige konklusioner

  • Mere end 80 procent af modtagerne af EliteForsk-prisen giver udtryk for, at priserne og de frie midler, der følger med prisen, har bidraget til at skabe nye og banebrydende resultater.
  • 93 procent af EliteForsk-prismodtagerne og 96 procent af EliteForsk-rejsestipendiemodtagerne giver udtryk for, at EliteForsk har bidraget positivt til deres karriereudvikling.
  • 91 procent af modtagerne af EliteForsk-rejsestipendiet vurderer, at stipendiet har styrket deres internationale netværk. Stipendiemodtagere har samtidig flere internationale medforfattere på deres publiceringer sammenlignet med lignende ph.d.-studerende
  • To tredjedele af EliteForsk-prismodtagerne og halvdelen af modtagerne af EliteForsk-rejsestipendiet tillægger EliteForsk stor betydning i forhold til, at de har fået mulighed for at publicere mere internationalt.

 

Handlinger tilknyttet webside