Gå til indhold

Færre og bredere bacheloruddannelser i Finland

29. november 2017
Nyt fra Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser: I Finland har universiteterne mindsket antallet af indgange på universiteterne. De arbejder også med entreprenørskab i uddannelserne og deler viden og erfaringer med undervisning.

Færre og bredere bacheloruddannelser skal give studerende på University of Helsinki en bredere viden og tværfaglig fordybelse, når de begynder på universitetet. For fremtiden skal de studerende derfor specialisere sig løbende under deres uddannelse i stedet for at vælge en specialiseret retning, allerede når de søger ind.

På bare tre år har University of Helsinki reduceret antallet af bacheloruddannelser fra 100 til 30. Og fremover vil der som udgangspunkt ikke længere være uddannelser, som optager færre end 40 studerende. Det fortalte ledelsen på universitetet, da medlemmer af Sekretariatet for Udvalg om bedre universitetsuddannelser besøgte Helsinki den 24. november for at få inspiration til udvalgets arbejde.

Færre bacheloruddannelser skal gøre det lettere for kommende studerende at vælge uddannelse og styrke de studerendes tværfaglighed, sagde Sari Lindblom, vicerektor for uddannelse på University of Helsinki.  Vicerektoren fortalte også, at de enkelte faglige miljøer selv har besluttet, hvordan de bredere uddannelser skal se ud, og at de studerende kan fordybe sig i de samme fagligheder som tidligere.

En af Aaltos design-studerende deler sine erfaringer med teamsamarbejde omkring udviklingen af fremtidens innovative køkkenoplevelse i innovationsmiljøet Design Factory
En af Aaltos design-studerende deler sine erfaringer med teamsamarbejde omkring udviklingen af fremtidens innovative køkkenoplevelse i innovationsmiljøet Design Factory

Også Aalto University har reduceret antallet af bachelorindgange til universiteterne fra 40 til 8 for at undgå for mange omvalg og styrke tværfagligheden. Det fortalte vicerektor Eero Eloranta.

God undervisning og entreprenørskab i fokus

Begge universiteter har fokus på, at studerende skal klædes på til fremtidens arbejdsmarked.

University of Helsinki har oprettet et undervisningsakademi, hvor de dygtigste undervisere deler viden og erfaringer med god undervisning, og hvor de undervisere, der optages, belønnes økonomisk for at gøre en ekstra indsat for at udvikle deres undervisningspraksis.

På Aalto University arbejder man især med entreprenørskab i uddannelserne. Blandt andet har universitet indført obligatoriske fag i entreprenørskab for alle studerende. De har desuden oprettet entreprenørskabsmiljøet Startup Sauna, hvor studerende kan mødes og udvikle deres idéer til egentlige forretningsmodeller inspireret af startupmiljøer i blandt andet Silicon Valley.

De mange input fra besøget i Finland vil indgå i Universitetsudvalgets videre arbejde.

 

 

Handlinger tilknyttet webside