Gå til indhold

To danske forskere modtager 135 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd

30. oktober 2018
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) har netop sat navne på de 27 forskergrupper, der modtager rådets store og prestigefyldte Synergy Grant-bevillinger. På listen er to forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der skal forske i henholdsvis kvanteteori og proteinforskning.

To danske forskere har modtaget besked om, at deres projekter er udvalgt af ERC til et Synergy Grant. ERC har i alt evalueret 295 indsendte ansøgninger til Synergy Grants, hvoraf 73 gik videre til interview-fasen og 27 projekter endeligt er udvalgt til at modtage bevillinger. De to danske forskere kan nu se frem til at modtage finansiering til at samarbejde internationalt og tværfagligt med andre eliteforskere om grundforskning i de kommende 4 til 6 år.

Bevillinger til stærke partnerskaber

Prof. Jørgen Ellegaard Andersen. Foto: Christine Dilling.
Prof. Jørgen Ellegaard Andersen. Foto: Christine Dilling.
Matematik-professor Jørgen Ellegaard Andersen fra Institut for Matematik på Aarhus Universitet modtager 74,6 millioner kroner som primær forskningsleder i projektet ’ReNewQuantum’, der skal arbejde med en ny tilgang til kvanteteori. Aarhus Universitet skal sammen med partnere fra Schweiz, Frankrig og Canada arbejde med dette rent matematisk teoretisk fysikprojekt.

”Med ReNewQuantum vil vi som noget helt nyt anvende avancerede geometriske og topologiske teknikker til at opbygge en ny tilgang til kvanteteori. Denne ERC Synergy-bevilling er en fantastisk mulighed for at kunne koncentrere sig om dette fascinerende område imellem matematik og fysik i en længere sammenhængende tidsperiode,” siger professor Jørgen Ellegaard Andersen.


Professor Jesper Velgaard Olsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er forskningsleder i projektet ’HighResCells’, der modtager 60 millioner kroner fra ERC. I projektet vil han undersøge nogle af menneskecellens signalmodtagere sammen med partnere fra universiteter i Spanien og Schweiz.
Prof. Jesper Velgaard Olsen. Foto: Simon Skipper
Prof. Jesper Velgaard Olsen. Foto: Simon Skipper
”Vi er fire forskningsgrupper, som skal undersøge en familie af receptorer på menneskecellen, som vi til daglig kalder EGF receptor-familien. Vi bruger så forskellige tilgange og teknologier, at vi forhåbentlig kan blive meget klogere på, hvordan de her receptorer virker: Hvordan de modtager signalstoffer, og hvad der efterfølgende sker inde i cellen,” siger professor Jesper Velgaard Olsen.

Om ERC Synergy Grants

En Synergy Grant-bevilling kan søges af en gruppe på to til fire eliteforskere og er på op til 10 millioner euro til dækning af projektudgifter i ekstra store forskningsprojekter for en periode på op til seks år. Herudover kan der bevilges ekstra 4 millioner euro til særlige udgifter til at påbegynde projektet, som for eksempel indkøb af særligt dyrt udstyr.

Interesseret i ERC Synergy Grants?

Næste ansøgningsfrist til ERC’s Synergy Grants er meget snart, den 8. november 2018, men der vil også være mulighed for at ansøge om Synergy Grants i efteråret 2019.

Informationsmøde på Københavns Universitet

Den 29. januar 2019 afholder Styrelsen for Forskning og Uddannelse et informationsmøde på Københavns Universitet om mulighederne for at søge ERC Synergy Grants. Information om arrangementet vil blive offentliggjort snart på siden:

Læs mere

Kontakt

Jonas Toft Ludvigsen
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 78 13
Email: jto@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside