Gå til indhold
Du er her: Forside Aktuelt Nyheder 2018 Dansk forskning og teknologi kan hjælpe Sydafrika med løsning på vandmangel

Dansk forskning og teknologi kan hjælpe Sydafrika med løsning på vandmangel

Den sydafrikanske millionby Cape Town er i fare for at løbe tør for vand i de kommende måneder. Dansk forskning, know-how og teknologi inden for vand kan bidrage til at finde løsninger. Sydafrikansk delegation har derfor været på inspirationsbesøg hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kontakt
Ditte Nissen Lund
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 83 77
Email: dnl@ufm.dk

26. januar 2018

Dansk forskning, know-how og teknologi er kendt for at være langt fremme i forhold til grundvand og drikkevand, håndtering af spildevand, effektivisering af vandforbrug og minimering af vandspild. Den viden kan komme Sydafrika til gavn og være med til at finde løsninger på den aktuelle situation med vandmangel, hvor især Cape Town er hårdt ramt.

Ufuldstændig udnyttelse af grundvandet og dårlig infrastruktur, der fører til vandspild, er en generel udfordring for Sydafrika. I den forbindelse har det sydafrikanske Water Research Commission og Ministerium for Vand og Sanitet været på besøg i Danmark for at opsøge dansk know-how, der kan bidrage til at løse landets vandproblemer. Situationen i Cape Town aktualiserede yderligere besøget, hvor der blev set på muligheder for inspiration og åbnet op for nye samarbejder mellem forskningsinstitutioner og virksomheder, der leverer teknologiske og videnbaserede løsninger inden for vand.

Den sydafrikanske delegationen var meget interesserede i at samarbejde med danske interessenter, og derfor planlægger de nu en større delegation til Danmark med forskere og ministeren for vand og sanitet. Turen forventes at være i løbet af foråret 2018.

Sydafrika_delegation_Lego_vand
Den Sydafrikanske delegation får fremvist vandcyklus i Lego-model af Senior Project Manager Tanya Jacobsen fra House of Green

Hos House of Green viste Senior Project Manager Tanya Jacobsen en Lego-model af en dansk vand-cyklus frem.

Om delegationens besøg

Delegationen besøgte Uddannelses- og Forskningsministeriet den 21.-23. januar 2018 og mødtes med både Københavns Universitet, Aarhus Universitet og VIA University College, der alle er interesserede i at øge samarbejdet med de sydafrikanske myndigheder og andre interessenter. Delegationen besøgte også GEUS og mødtes med DHI, DI, Danida Fellowship Centre og Novozymes’ Hello Science!-initiativ.

Delegationen bestod af ministeren for vand og sanitets særlige rådgiver, Dr. Thele Moeme, direktøren for WRC, Mr. Dhesigen Naidoo, WRC’s internationale direktør, Ms Mamohloding Thegale samt to seniorforskere, Mr. John Zvimba og Mr. Sylvester Mpandeli.

Besøget blev arrangeret af Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med Miljøstyrelsen og Udenrigsministeriet og er et led i det sektorsamarbejde, der er indgået mellem det sydafrikanske ministerium for vand og santitet på den ene side, og Miljø- og Fødevareministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet på den anden side.

Senest opdateret 15. august 2019