Gå til indhold

DFiRbrief 14 : Så fik vi sat tal på timeglasset!

14. marts 2019
Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) konstaterer, at forskningsmidlerne i dag i højere grad er koncentreret på meget få forskere, og færre end DFiR havde troet. En ny fra DEA udgivelse sætter tal på denne koncentration, som viser omfanget af den såkaldte "timeglas"-effekt.

Center for Forskningsanalyse ved AU og Tænketanken DEA har undersøgt koncentrationen af forskningsmidler i en ny rapport fra DEA.  DFiR takker for dette arbejde, der viser hvordan forskningsmidlerne i dag er koncentreret på meget få forskere. Denne rapport underbygger rådets pointe fra projekt om ”Viden i verdensklasse” fra 2016 om, at midler til dansk forskning er blevet koncentreret i færre, men større bevillinger – kendt som ”timeglas”-effekten. Disse store bevillinger er i tiltagende omfang gået til excellente forskere, der af bevillingen ansætter ph.d.-studerende og postdocs til at indgå i bevillingsmodtagernes projekt.

Rådet ser i et nyt DFiRbrief 14 nærmere på, hvad konsekvenser er af denne koncentration og hvad den betyder for dansk forskning på længere sigt.

Baggrund

Handlinger tilknyttet webside