Astronauter har beboet den internationale rumstation i 20 år
Som ét ud af kun 15 lande ratificerede Danmark den første version af den internationale aftale om en international rumstation i 1989. Siden har Danmark gennem Den Europæiske Rumorganisation, ESA, bidraget med fast støtte til konstruktion, teknologi og udstyr til rumstationen og høstet en række videnskabelige resultater.
Det første modul ankom til rumstationen i 1998, men først to år senere var rumstationen klar til indflytning. I 2010 var arbejdet fuldført og de amerikanske rumfærger, der havde fragtet de store moduler, kunne gå på pension.
- Ikke alene er rumstationen en utrolig ingeniørmæssig og teknologisk bedrift. Den er også et bevis på, at forskning og udvikling kan bringe nationer sammen og skabe et fredeligt rum for samarbejde. Jeg er stolt af, at også Danmark har formået at udnytte det unikke samarbejde. Både gennem den danske astronaut Andreas Mogensens mission, men også – som de første – til klimaobservationer med resultater, der så sent som sidste år ramte forsiden af Science, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen
Af ”Historien om Danmarks deltagelse i den internationale rumstation” fremgår det, at Danmark har forfulgt fire hovedmålsætninger for sin deltagelse, nemlig at:
- Give forskere inden for sundheds- og klimaområdet adgang til en avanceret forskningsinfrastruktur.
- Sikre erhvervsordrer til danske rumvirksomheder og overførsel af ny teknologi til markeder uden for rumområdet.
- Inspirere unge til at vælge naturvidenskabelige fag.
- Støtte USA's udenrigspolitik efter Sovjetunionens opløsning og fremme en fredelig udnyttelse af rummet (Science Diplomacy).
For at få mest muligt ud af den danske deltagelse i disse bestræbelser præsenterede uddannelses- og forskningsministeren i januar 2020 på årets rumkonference et partnerskab for Space Exploration i Danmark.
- Space Exploration Danmark partnerskabet
- Historien om Danmarks deltagelse i den internationale rumstation
- Hos ESA kan du læse om "20 years of human research on the International Space Station"
- Hos Space.dtu kan du læse om "DTU-forskere afdækker klodens ekstreme energiudladninger" [inaktivt link]
- Book den danske astronaut [inaktivt link]
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside