Gå til indhold

Partnerskabet Space Exploration Danmark

Der er stort potentiale i dansk rumforskning. Derfor samler partnerskabet alle gode kræfter i det danske rummiljø inden for hhv. myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner, herunder marsforskere, rummedicinere, medikovirksomheder, arkitekter, satellitudviklere og robotforskere.

Danmark har en lang og stolt tradition for udforskning af rummet. Danmark har i gennem mange år udviklet teknologi og eksperimenter til rumstationer og missioner til fjerne planeter, såsom Mars, Månen og Jupiter. I 2015 fik Danmark den første astronaut i rummet, da Andreas Mogensen blev sendt til den internationale rumstation. Senest har danske forskere bygget instrumenter til NASA’s Mars Rover, der blev sendt til Mars i 2020 for at finde spor efter muligt liv på Mars.

Regeringen støtter frem til 2025 Space Exploration i den europæiske rumorganisation ESA med 100 mio. kr. For at opnå størst mulig indflydelse for danske interesser i ESA regi samles for første gang alle danske rumaktører i et fælles offentligt-privat partnerskab for sammen at udnytte det store danske potentiale for Space Exploration.

Et rigere, sundere og klogere Danmark

Visionen er at gøre Danmark rigere, sundere og klogere på solsystemet. Partnerskabet arbejder bl.a. på at øge og forbedre den danske deltagelse i internationale rumfartsmissioner, inspirere børn og unge til at slå ind på en naturvidenskabelig kurs, samt samle og profilere det danske Space Exploration miljø.

Partnerskabet samler alle gode kræfter inden for det danske rummiljø inden for hhv. myndigheder, virksomheder og vidensinstitutioner, herunder marsforskere, rummedicinere, medikovirksomheder, arkitekter, satellitudviklere og robotforskere. Dets leverancer kan bestå af kortlægninger, køreplaner for danske missioner, koordinerede indspil til internationale missioner, kampagner, publikationer og meget mere.

Open for business

Partnerskabet er organiseret i flere temaer med hver deres arbejdsgruppe og formand. Partnerskabet er allerede i fuldt sving, men hvis du eller din organisation er interesseret i at vide mere om eller deltage i partnerskabet, er du velkommen til at kontakte Uddannelses- og Forskningsstyrelsen for at høre mere.

Kontakt

Peter Mandix Sehestedt
Chefkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 02
Email: pse@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Senest opdateret 23. juni 2024