Gå til indhold

Ny portal for de nationale forskningsinfrastrukturer

03. april 2020
I dag lancerer Uddannelses- og Forskningsministeriet en ny portal for de nationale forskningsinfrastrukturer finansieret af ministeriet. Den skal give forskere, studerende og virksomheder et overblik over, hvordan de kan få adgang til forskningsinfrastrukturerne.

Forskningsinfrastruktur omfatter en bred vifte af avanceret udstyr, databaser, laboratoriefaciliteter med mere, der er nødvendige for forskningsprocessen og danner grundlag for videnskabelig udvikling og nybrud i forskningen. Forskningsinfrastruktur anvendes inden for alle videnskabelige hovedområder.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har i perioden 2007-2017 investeret knap 1 milliard kroner fordelt over 41 bevillinger i opbygningen af nye nationale forskningsinfrastrukturer. De avancerede faciliteter kan blandt andet anvendes til udvikling af lægemidler, vindmøller og nye højteknologiske materialer samt til forskning inden for eksempelvis sprogteknologi, klimaforandringer og kvantefysik.

I oversigten kan forskere, studerende, virksomheder og andre interesserede søge på forskningsinfrastrukturerne efter blandt andet fagområde og værtsinstitution og finde information om, hvordan der gives adgang til forskningsinfrastrukturerne, hvilke services der udbydes, og om der er brugerbetaling.

Hvad får Danmark ud af de nationale forskningsinfrastrukturer?

Uddannelses- og Forskningsministeriet offentliggør i dag også en analyse af udbyttet og udnyttelsen af de nationale forskningsinfrastrukturer finansieret af ministeriet. Analysen er udarbejdet af IRIS Group for Styrelsen for Forskning og Uddannelse, og ovennævnte oversigt bygger på data indsamlet i analysen.

Analysen peger blandt andet på, at investeringerne i forskningsinfrastrukturerne understøtter dansk forskning i mange år frem, og at forskningsinfrastrukturerne vurderes til at have meget stor betydning for den videnskabelige produktion og for tiltrækning og fastholdelse af dygtige forskere i Danmark.

Hvem finansierer forskningsinfrastruktur i Danmark?

Sidst men ikke mindst offentliggør Uddannelses- og Forskningsministeriet i dag en kortlægning af investeringslandskabet for forskningsinfrastruktur. Kortlægningen er udarbejdet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

Kortlægningen viser, at ud over Uddannelses- og Forskningsministeriet og universiteterne finansierer en række private og offentlige fonde og puljer også  forskningsinfrastruktur – i nogle tilfælde via særskilte virkemidler.

Kontakt

Katinka Stenbjørn-Lange
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 89
Email: kas@ufm.dk
Lars Friemann Christensen
Kontorchef
Tlf.: 72318472
Email: lach@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside