Gå til indhold

Analyse af investeringer fra Pulje til Forskningsinfrastruktur

Forsideillustrations tekst mangler
Denne analyse belyser udbyttet og udnyttelsen af de nationale forskningsinfrastrukturer finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
: 03. april 2020
: IRIS Group
: 2020
: 50

Analysen er gennemført på baggrund af blandt andet spørgeskemaer og interviews med repræsentanter fra de 41 forskningsinfrastrukturer placeret ved de danske universiteter og andre forskningsinstitutioner.

Analysen peger blandt andet på:

  • At investeringerne i forskningsinfrastrukturerne karakteriseres som langsigtede i forhold til at understøtte dansk forskning i mange år.
  • At der udover Uddannelses- og Forskningsministeriets finansiering på knap 1 milliard kroner er en betydelig medfinansiering i forskningsinfrastrukturerne fra universiteter og andre forskningsinstitutioner og en del fra private fonde – den samlede investering er således på knap 2,5 milliarder kroner.
  • At forskningsinfrastrukturerne har tusindvis af brugere, som især tæller forskere og studerende men i en vis grad også private virksomheder. Antallet af brugere løftes især af de ”virtuelle” infrastrukturer inden for samfund og humaniora, som blandt andet har over 10.000 studerende i brugerkredsen.
  • At repræsentanterne for infrastrukturerne vurderer, at forskningsinfrastrukturerne har meget stor betydning for volumen af videnskabelige publikationer, blandt andet i såkaldte "high impact journals", og for tiltrækning og fastholdelse af dygtige forskere i Danmark.
  • At repræsentanterne for infrastrukturerne vurderer, at forskningsinfrastrukturerne har positive effekter på forskningen og samfundet mere bredt, herunder for tiltrækning af forskningsmidler og etablering af samarbejder mellem danske forskningsinstitutioner og GTS-institutter, private virksomheder og udenlandske forskningsinstitutioner.

Det bemærkes, at analysens vurderinger af udnyttelse og effekter bygger på spørgeskemaer og interviews med repræsentanter fra de 41 forskningsinfrastrukturer, som indgår i analysen, og ikke på uafhængige kilder. Resultaterne skal fortolkes på denne baggrund.

Kontakt

Katinka Stenbjørn-Lange
Specialkonsulent
Tlf.: +45 72 31 82 89
Email: kas@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 09. september 2020