Banebrydende forskning rykker nærmere innovation
DTU-forskere vil skabe grøn innovation og startups
Professor Susan Stipp, professor Stephan Sylvest Keller og professor Georgios Kontogeorgis fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) modtager alle en ekstra bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC) på ca. 1.1 million kroner fra puljen Proof of Concept (PoC).
Med bevillingen kan de nu undersøge potentialet for innovation og/eller kommercialisering i deres banebrydende forskning.
Susan Stipp, professor i fysik, vil undersøge mulighederne for at producere nyt materiale ud fra bygningsaffald ved at konvertere CO2 til faststof. Hendes vision er at etablere en startup, der kan bidrage til bæredygtighed ved at løse udfordringerne med CO2-udledning og lagring af affaldsmaterialer.
Stephan Sylvest Keller, professor i mikro- og nanoteknologi, ønsker også, at hans forskningsresultater kan bane vejen for nye miljøvenlige løsninger. Han vil sammen med sin forskergruppe undersøge kommercialiseringen af elektrokemiske kondensatorer fremstillet med mere bæredygtige materialer end de nuværende energilagringsenheder. De vil bruge deres patenterede teknologi til at udvikle en prototype og afprøve den i samarbejde med virksomheder inden for Internet of Things (IoT). Drømmen er at starte en virksomhed, som producerer og sælger mikrosuperkondensatorer fremstillet ved brug af biomasse.
Georgios Kontogeorgis, professor ved Institut for Kemiteknik, vil videreudvikle en termodynamisk model for elektrolytter, der kan bruges af f.eks. ikke-eksperter i industrien. Blandinger med elektrolytter anvendes blandt andet til CO2-opsamling og -lagring. Georgios Kontogeorgis vil sammen med sit forskerhold integrere den nye model i et brugervenligt værktøj. Feedback fra brugerne skal bruges til at udvikle et robust værktøj, der er relevant for industrien og den akademiske verden.
100 forskere kan forfølge deres iværksætterdrøm
I denne ansøgningsrunde modtog ERC i alt 321 ansøgninger om midler til et PoC-projekt. Ud af de 321 ansøgninger er 100 ansøgninger imødekommet. Det svarer til, at ca. hver tredje forsker modtager en bevilling og nu kan tage de første skridt fra banebrydende forskning til innovation.
Om bevillingsmodtagerne fra DTU
Navn | Akronym | Projekttitel |
Susan Stipp | MIN CO2 |
CO2 Mineralisation: Conversion of Waste to New Building Materials |
Stephan Sylvest Keller | BioMiCap | Bio mass-derived Microsupercapacitors for IoT devices |
Georgios Kontogeorgis | ElectroSAFT | Modern Equation of State for Electrolytes |
Fakta om Proof of Concept og næste deadline
Det Europæiske Forskningsråd (ERC) støtter fri og banebrydende forskning inden for alle forskningsområder. Formålet med ERC's bevillingstype Proof of Concept (PoC) er, at forskere kan undersøge innovations- kommercialiseringspotentialet i deres ERC-støttet forskning.
Bevillingen er på 150.000 euro, dækker en projektperiode på 18 måneder og kan kun søges af forskere med en ERC-bevilling (f.eks. Advanced Grant).
PoC-bevillinger baner typisk vejen for patentregistreringer, oprettelse af spinout-virksomheder, licensaftaler m.v. Over 40 % af ERC-støttede projekter resulterer i patenter.
Ansøgningsfrist: den 17. september 2024
Læs mere
- Oversigt over PoC-modtagere i Danmark – Vælg Proof of Concept under ’Grant Type’ og herefter Denmark under ’Countries’
- Om det Europæiske Forskningsråd og deres fem bevillingstyper
- Artiklen ’Gør din forskning til innovation med vilje’ i magasinet EUindblik med professor Andreas Hougaard Laustsen-Kiel, Center for Antibody Technologies, DTU (modtager af ERC Proof of Concept)
Kontakt
Handlinger tilknyttet webside