Gå til indhold

DFiRbrief 45: Potentiale for øget anvendelse af kunstig intelligens i dansk forskning og innovation

10. april 2024
Kunstig intelligens (AI) kan revolutionere forskning og innovation (FoI) og ændre rammerne for dansk FoI radikalt. Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) har i vinteren 2024 arrangeret en debatrække om potentialer, risici og barrierer for udvikling og anvendelse af dansk AI.

Der er foretaget betydelige investeringer i datakvalitet og -tilgængelighed, netværk og computeranlæg foruden AI-forskning, -udvikling og -anvendelse i Danmark. Danske virksomheder og forskningsmiljøer anvender AI, men der er fortsat potentiale for en bedre udnyttelse af AI i dansk FoI.

DFiR vurderer på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, at 15 pct. af Danmarks virksomheder anvender AI, mens hver fjerde forsknings- og udviklingsaktive virksomhed i dag anvender AI til forskning og udvikling. Tilsvarende viser nye surveyresultater, at AI bliver anvendt tøvende i akademisk forskning og primært til redigering af sprog og indhold i f.eks. forskningsansøgninger fremfor til design, metodologi, teori, dataindsamling og -analyse.

Under DFiRs debatrække blev flere barrierer for udvikling og udbredelse af AI i forskning og innovation fremhævet. Det omfatter usikkerhed og manglende vejledning om retningslinjer for etisk forsvarlig AI og datasikkerhed, der ellers er en af Danmarks styrkepositioner. Derudover er der mangel på profiler med IT-kompetencer, der kan udvikle og understøtte brugen af AI samt sikre kvaliteten og sikkerheden ved Deep Data.

I briefet kan du læse DFiRs anbefalinger til hvordan vi sikrer en bedre udnyttelse af AI i forskning og innovation. Du kan også se optagelserne af debatmøderne ved at følge nedenstående links.

Handlinger tilknyttet webside

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd