Gå til indhold

Finansiering af forhøjelse af forskningsreserven

Bilag til pressemeddelelse 15. november 2011: Bred aftale om fordeling af forskningsmilliard.

Der skal tilvejebringes finansiering for 300 mio. kr. i 2012 til forøgelse af forskningsreserven, jf. tabel 1.

Tabel 1: Forhøjelse af forskningsreserven
Mio. kr.2012
Forhøjelse af forskningsreserven 300
Finansiering  
6. fase af statens indkøbsprogram  100
Afskaffelse af fuldtidsaktivering efter 2½ år  39  (1)
Reduktion af puljer på beskæftigelsesområdet   96
Forenklet prisberegning på hjemmehjælpsområdet  20
Lavere priser for vacciner fra Statens Serum Institut  13
Ophør af bevillinger til analyser og initiativområder på uddannelsesområdet  25  (2) 
Bortfald af bevilling til Teknologirådet   6
Finansiering i alt 299
  1. Afskaffelsen af fuldtidsaktivering tilvejebringer i alt 39 mio. kr., heraf 34 mio. kr. i 2012 og 5 mio. kr. i 2013.
  2. Ophør af bevilling til analyser og initiativområder på uddannelsesområdet frigiver godt 6 mio. kr. årligt og i alt 25 mio. kr. i 2012-2015.

Forhøjelse af forskningsreserven foreslås finansieret af følgende elementer:

6. fase af statens indkøbsprogram

Sjette fase af statens indkøbsprogram er igangsat. Der forventes at blive indgået en række fællesstatslige aftaler om blandt andet computere, datakommunikationsforbindelser, servere, rengøring, vagt og sikring samt udvikling og vedligeholdelse af hjemmesider. Udbuddene i sjette fase af Statens Indkøbsprogram skal resultere i indkøbsaftaler, der træder i kraft fra 1. januar 2012. Aftalerne vedrørende henholdsvis hjemmesider og sikringssystemer forventes dog først at kunne træde i kraft i løbet af første kvartal 2012. Der forventes et provenu på op imod 100 mio. kr. årligt i perioden 2012-2015 fra billigere indkøb i alle institutioner på statens område, herunder selvejende institutioner. Provenuet fra billigere indkøb i alle institutioner på statens område i 2012 foreslås at medgå til finansiering af en forhøjelse af forskningsreserven. 

Afskaffelse af fuldtidsaktivering efter 2½ år

Ordningen med fuldtidsaktivering for forsikrede ledige efter 2½ års sammenlagt ledighed er under udfasning som følge af afkortningen af dagpengeperioden. Ordningen vil være fuldt udfaset i 2014. Der lægges op til at udfase kravet om fuldtidsaktivering for forsikrede ledige med mere end 2½ års ledighed pr. 1. marts 2012. Det vil medføre en besparelse på 34 mio. kr. i 2012 og 5 mio. kr. i 2013. Det foreslås, at provenuet på i alt 39 mio. kr. medgår til finansiering af en forhøjelse af forskningsreserven i 2012.

Reduktion af puljer på Beskæftigelsesministeriets område

Beskæftigelsesministeriets puljebevillinger til beskæftigelsesfremmende aktiviteter er gennem de senere år gradvist blevet forøget. Puljemidlerne anvendes blandt andet til informations- og dialogaktiviteter, medarbejderuddannelse samt videnindsamling til metodeudvikling og implementering af beskæftigelsesindsatsen i jobcentrene. Det foreslås, at en reduktion af puljemidler på 96 mio. kr. i 2012 medgår til finansiering af en forhøjelse af forskningsreserven i 2012.

Forenklet prisberegning på hjemmehjælpsområdet

I 2003 blev der indført et nyt regelsæt for frit valg af personlig og praktisk hjælp mv. på ældreområdet. Det foreslås at forenkle de detaljerede regler om, hvordan kommunerne beregner en timepris, når de via den såkaldte godkendelsesmodel sikrer det frie valg af personlig og praktisk hjælp. Forenklingen af reglerne vurderes at frigøre administrative ressourcer i kommunerne svarende til 20 mio. kr. årligt. Det foreslås, at besparelsen  i 2012 medgår til finansiering af en forhøjelse af forskningsreserven i 2012.

Lavere priser for vacciner fra statens serum institut

To af børnevaccinerne i det offentliges børnevaccinationsprogram produceres af Statens Serum Institut. En analyse viser, at prisen for de to vacciner er ca. to til tre gange så høj som prisen på tilsvarende vacciner i Sverige og Norge, som køber via udbud. Priserne i Sverige og Norge har endvidere været faldende de seneste år – modsat Statens Serum Instituts priser. Det foreslås på den baggrund at ændre prisfastsættelsesprincipperne, så priserne fra 2012 gradvist reduceres (lineært) frem til 2016 til svensk prisniveau. Det indebærer en besparelse på 13 mio. kr. i 2012, der foreslås at medgå til finansiering af en forhøjelse af forskningsreserven i 2012.

Ophør af bevillinger til analyser og initiativområder på uddannelsesområdet

Det foreslås, at den særskilte bevilling på godt 6 mio. kr. til at afholde udgifter til analyser og initiativområder mv. under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser ophører. Ophør af bevillinger til analyser og initiativområder på uddannelsesområdet frigiver i alt 25 mio. kr. i 2012-2015, der foreslås at medgå til finansiering af en forhøjelse af forskningsreserven i 2012.

Teknologirådet

Det foreslås, at bevillingen til Teknologirådet bortfalder. Der er en årlig bevilling til rådet på 10 mio. kr. Det vurderes, at nedlæggelse af rådet vil kunne give et provenu i 2012 på 6 mio. kr.

Handlinger tilknyttet webside

Senest opdateret 31. oktober 2013