Gå til indhold

770 millioner til forskning og innovation

29. august 2012
Med finanslovforslaget afsætter regeringen en reserve på 770 millioner kroner i 2013 til strategiske initiativer inden for forskning og innovation.

En forskningsreserve på 770 millioner kroner skal udmøntes med fokus på danske og globale samfundsudfordringer og muligheder inden for vækst, beskæftigelse, velfærd og regeringens kommende innovationsstrategi.

Det foreslår regeringen, der har afsat pengene på finansloven for 2013.

 – Forskningen skal blandt andet bidrage til at løse væsentlige samfundsmæssige udfordringer, og give danske virksomheder gode muligheder for at udvikle nye produkter og løsninger med et globalt perspektiv. Vi vil investere i innovation og entreprenørskab samt i en tværgående og afgørende forskningsinfrastruktur, som kan tiltrække de bedste forskertalenter fra udlandet og fastholde de danske. Det europæiske og internationale forskningssamarbejde skal styrkes, ligesom unge lovende forskeres talent- og karriereudvikling skal prioriteres, siger Morten Østergaard.

Reserven skal blandt andet udmøntes i strategiske midler til en omstilling til grøn økonomi, herunder grøn transport og konkurrencedygtige miljø, vand- og energiteknologier samt en miljøeffektiv og sundhedsfremmende produktion af fødevarer og andre biologiske produkter.

Blandt andet har regeringen afsat 40 millioner kroner i 2013 til forskning i nye produktionssystemer, som kan gøre produktion i Danmark ressourceeffektiv og konkurrencedygtig.

Regeringen vil desuden udmønte midler til sundhedsområdet. Midlerne skal bidrage til at reducere sygdomsbelastningen og samtidig styrke danske eksportmuligheder og beskæftigelse.

Endelig foreslår regeringen, at reserven udmøntes til Det Frie Forskningsråd, herunder karriereprogrammet for forskertalenter, internationalt forsknings- og innovationssamarbejde, herunder innovationscentre i udvalgte lande, og innovationsinitiativer som GTS, ErhvervsPhD og videnpiloter samt entreprenørskab.

Mio. kr. (2013 pl)2013
Forskningsreserve til udmøntning 770
Strategiske investeringer i forskning (herunder miljø, sundhed, fødevarer og fremtidens produktionssystemer) 240
Forskningsinfrastruktur 30
Innovation og entreprenørskab (herunder GTS, ErhvervsPh.d., innovationsmiljøer, Fonden for Entreprenørskab, innovationsprojekter, og –netværk samt GEW) 307
Styrket europæisk og internationalt forskningssamarbejde 50
Karriereudvikling for unge forskere og forskningsformidling mv. 140
Terrorforskning 3

For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200
Særlig rådgiver Jacob Blomgren, tlf. 7231 8008
Kontorchef Niels Korsby, tlf. 7231 8050

Handlinger tilknyttet webside