Bred enighed om at sikre humaniora og samfundsvidenskaberne i Horizon 2020
Under ministerrådsmødet i Konkurrenceevne den 21. februar fortsatte medlemsstaterne deres drøftelser om Horizon 2020, som ikke alene skal blive verdens største offentligt finansierede forskningsprogram med en ramme på 80 milliarder euro, men også det stærkeste.
Som opfølgning på arbejdet på det uformelle møde i København den 1. – 3. februar blev der primært fokuseret på to tværgående emner inden for Horizon 2020: At sikre samfundsvidenskaberne og humaniora en fremtrædende position i programmet og at gøre programmet mere attraktivt for små og mellemstore virksomheder.
Fra forskningsverdenen og en række medlemslande har der været rejst bekymring om, hvorvidt betydningen af samfundsvidenskab og humaniora afspejles i arbejdet med de store samfundsmæssige udfordringer, som vil være en hjørnesten i det nye program.
Formand og dansk minister for videnskab, innovation og videregående uddannelse, Morten Østergaard, siger efter dagens forhandlinger.
– Løsningerne på komplekse samfundsmæssige udfordringer kræver tværfaglighed. Rådet har haft en længere drøftelse af netop det, og det glæder mig, at der generelt er stor opbakning til, at det kommende forsknings- og innovationsprogram skal sætte fokus på samfundsvidenskab og humaniora som tværgående elementer i Horizon 2020.
Der blev også taget fat på spørgsmålet om de små og mellemstore virksomheders deltagelse i Horizon 2020. Der var enighed om, at programmet skal være attraktivt for de såkaldte SMV'er, og at medlemsstaterne har en vigtig rolle, når der skal sikres forbindelse mellem Horizon 2020 og erhvervslivet.
Europa-Kommissionen præsenterede også strategien: "Innovation for bæredygtig vækst: Bioøkonomi for Europa" på mødet. Den foreslåede bioøkonomiske strategi og handlingsplan skal bane vejen for et mere innovativt og konkurrencedygtig samfund, der forener fødevaresikkerhed med miljøbeskyttelse og en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne.
Strategien bygger videre på det syvende rammeprogram (FP7), og Horizon 2020.
Målet for det danske formandskab er at opnå enighed om indholdet i Horizon 2020 senest i maj.
– Horizon 2020 skal sikre en tættere sammenhæng mellem forskning og innovation samt, at nye forskningsresultater i højere grad bliver omsat i markedsnære løsninger. Vi står midt i en økonomisk krise og arbejdsløsheden er omfattende – ikke mindst blandt de unge europæere. Derfor handler programmet ikke kun om forskning, men om at skabe arbejdspladser til vores unge i morgendagens Europa. Vi skal finde en balance og et resultat, som alle lande kan stå bag, uden at gå på kompromis med vores ambitioner om at fremme forskning af allerhøjeste kvalitet, siger Morten Østergaard.
Yderligere information:
Talsperson Nils Agerhus, tlf: 2075 7817, e-mail: nag@fivu.dk.
Talsperson Kim Brinckmann, tlf: 2075 7802, e-mail: kibr@fi.dk.
Talsperson Lise Lotte Toft, tlf: 2261 4627, e-mail: llto@fi.dk.
Handlinger tilknyttet webside