Dialog mellem forskere, virksomheder og samfundet skal styrkes
Hvem skal bestemme, hvad der skal forskes i? Hvordan styrker vi dialogen mellem forskere, virksomheder og samfundet? Har forskerne et større samfundsansvar end andre borgere? Har virksomhederne? Og hvad betyder ansvarlig forskning og innovation egentlig?
Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive diskuteret på konferencen Science in Dialogue, der finder sted på Syddansk Universitet 23.-25. april som en del af det danske EU-formandskab. Konferencen har fokus på forholdet og dialogen mellem forskning, innovation og samfund.
– Europa skal trodse krisen og kaste sig over løsningen af de store samfundsmæssige udfordringer. Det kræver ny viden og samarbejder mellem forskere og industri. Dialogen er helt afgørende, så vi kan skabe fremragende forskning og ny vækst og beskæftigelse. Alle har et ansvar for at bidrage, og jeg har derfor store forventninger til, at de kommende dages diskussioner på konferencen kan blive startskud til en ny dialog om forskningens rolle i samfundet, som aldrig har været mere afgørende, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.
Konferencen vil blandt andet behandle følgende temaer:
- Hvordan kan samfundets og borgernes ønsker og behov inddrages, når man fra politisk side definerer rammerne for, hvad der skal forskes i?
- Hvordan bruges forskningsbaseret viden optimalt og hensigtsmæssigt i den politiske beslutningsproces?
- Hvordan kan vi håndtere de etiske dilemmaer, der ofte er forbundet med nye teknologier som for eksempel syntetisk biologi og nanoteknologi?
- Hvordan kan virksomheder inddrage omverdenen, så der kan skabes bedre og mere bæredygtige produkter, som svarer til kundernes ønsker og forventninger?
Konferencen skal levere input til en kommende europæisk model for ansvarlig forskning og innovation, som udvikles i disse år. Samtidig skal konferencen bidrage til at skabe et godt grundlag for arbejdet med de store samfundsmæssige udfordringer Grand Challenges, der defineres i Horizon 2020, som er EU's kommende rammeprogram for forskning og innovation.
Uddannelsesministeren åbner konferencen, som blandt andet vil have deltagelse af internationale forskere, beslutningstagere, virksomhedsrepræsentanter og forskningskommunikatører, der i en blanding af paneldebatter og workshops vil diskutere, hvordan den bredest mulige kreds af interessenter kan være med til at sætte sit præg på forskningsdagsordenen.
Det fulde program er tilgængeligt på konferencens hjemmeside www.scienceindialogue.dk. En væsentlig del af konferenceprogrammet bliver live-streamet på hjemmesiden under konferencen.
Science in Dialogue – Towards a European Model for Responsible Research and Innovation er arrangeret af Uddannelsesministeriet, Syddansk Universitet og tænketanken DEA. EU-Kommissionen yder økonomisk støtte til konferencen.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, imen@fivu.dk.
Projektleder Karin Ilsøth Rasmussen, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 7231 8213, mobil 4115 1224, e-mail kra@fi.dk.
Handlinger tilknyttet webside