Gå til indhold

Fælleseuropæisk forskningsfacilitet gør store fremskridt

29. juni 2012
Internationalt ekspertpanel vurderer, at European Spallation Source, ESS, gør store fremskridt.

Danmark og Sverige er værter for en af verdens største og mest avancerede fælleseuropæiske forskningsfaciliteter European Spallation Source (ESS). ESS har gennem de seneste år gennemført et omfattende udviklingsarbejde, der har haft til opgave at fastlægge det endelige design og budget for ESS.

Et uafhængigt ekspertpanel har netop afsluttet en evaluering af ESS-projektet og og det igangværende udviklingsarbejde. Ekspertpanelet består af tre internationalt anerkendte forskere med indgående viden om internationale forskningsfaciliteter.

Evalueringen viser, at ESS-projektet er på rette vej og har gjort store fremskridt i de seneste år. Evalueringen peger endvidere på, at det på kort tid er lykkedes at opbygge en effektiv og professionel organisation kendetegnet ved et team af meget motiverede og velkvalificerede medarbejdere.

– Den positive evaluering sender et stærkt signal til de øvrige europæiske partnerlande om, at ESS er på rette vej. Det vil lette de kommende forhandlinger, hvor de øvrige partnerlande i Europa endeligt skal forpligte sig til at deltage i projektet, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

Evalueringen er et vigtigt trin frem mod den endelige beslutning om etableringen af ESS i Øresundsregionen. Næste skridt beslutningsprocessen bliver færdiggørelsen af det endelige design og budget for ESS ved årsskiftet 2012/2013. På den baggrund skal der indgås en juridisk bindende aftale mellem de europæiske partnerlande om etableringen af ESS.

ESS udgør et stort aktiv for europæisk forskning og vil ifølge ekspertpanelet kunne tiltrække førende forskere og nye virksomheder til regionen. På den baggrund vurderer panelet, at ESS vil få stor betydning for den fremtidige udvikling i Øresundsregionen.

– Med ESS vil Danmark, Sverige og Øresundsregionen blive samlingspunkt for nogle af verdens bedste forskere og bidrage til at bringe Danmark helt i front på det materiale- og bioteknologiske område. ESS vil således fungere som en saltvandsindsprøjtning for forskning og innovation i Danmark. Til forskel fra mange andre store, internationale forskningsinfrastrukturer kan ESS anvendes inden for en bred vifte af forskningsområder, og ESS vil derfor også få betydning for erhvervslivets udvikling og innovation, siger Morten Østergaard.

Det er første gang, en af Europas store forskningsfaciliteter bliver placeret nord for Hamburg.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Chefkonsulent Morten Scharff, Styrelsen for Forskning og Innovation, tlf. 7231 8298, e-mail: msc@fi.dk

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200.

Om ESS

ESS fungerer som et enormt mikroskop, der kan anvendes til at undersøge materialer og materialeprøver på atomart niveau. ESS skaber helt nye muligheder for europæisk forskning – ikke mindst på det materiale- og bioteknologiske område, hvor det bliver muligt at undersøge materialer på et langt mere detaljeret niveau end tidligere.

Handlinger tilknyttet webside