Gå til indhold

Højtuddannede skal hjælpe små virksomheder med at vokse

15. august 2012
Videnpilotordningen får et markant løft, så flere højtuddannede kan komme ind på arbejdsmarkedet og hjælpe mindre virksomheder med at udvikle sig.

Regeringen giver på den kommende finanslov et markant løft på 88 millioner kroner til den succesfulde videnpilotordning, der sender højtuddannede ud for at hjælpe mindre virksomheder med at vokse.

Ordningen indebærer, at virksomheder med under 100 ansatte og kun få højtuddannede med et løntilskud kan ansætte en akademiker i en projektansættelse, der kan være med til at udvikle virksomheden.

– Den styrkede videnpilotordning bliver et af en række initiativer, der skal adressere den voksende dimittendledighed og problemerne med at få gang i væksten. Det er en hjælpende hånd til nogle af dem, der har taget en længere uddannelse, men har svært ved at få foden ind på arbejdsmarkedet, men er også et spørgsmål om at sprede viden til mange af de mindre virksomheder, der måske ikke traditionelt ville ansætte en højtuddannet, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

Videnpilotordningen har eksisteret i en noget mindre størrelsesorden siden 2005, og i følge svarskemaer fra virksomhederne fastansættes størstedelen af videnpiloterne. En effektmåling fra CBS indikerer også, at virksomheder med videnpiloter året efter projektets afslutning har haft højere stigninger i bruttofortjenesten på gennemsnitligt 1,1 millioner kroner i sammenligning med lignende virksomheder.

Regeringens finanslovsudspil, der præsenteres senere i august, lægger op til, at ordningen vokser til 36 millioner kroner i 2012, 53* millioner kroner i 2013 og 45* millioner kroner i 2014. Samtidig åbnes ordningen for folk med mellemlange videregående uddannelser og flere virksomheder kan anvende ordningen.

– Videnpilotordningen har været en succes, og det er helt centralt for Danmark, at vi i langt højere grad får vores højtuddannede ud i det private erhvervsliv og hjælper med at skabe vækst og job til andre danskere. Selvom vi naturligvis skal stræbe efter at få de unge i regulære job så hurtigt som muligt, kan videnpilotordningen for mange være en god løsning, mens vi kæmper for at få bugt med krisen, siger Morten Østergaard.

Om videnpilotordningen

Videnpilotordningen er et tilbud til virksomheder med 2 - 100 medarbejdere. Virksomheden kan få et kontant tilskud til at ansætte en højtuddannet medarbejder, en videnpilot, til at gennemføre et udviklingsprojekt. Tilskuddet er på op til 12.500 kroner om måneden i højst ét år.

Begrænsninger:

  • Virksomheden må i forvejen højst have to højtuddannede ansat.
  • En virksomhed kan højst have én videnpilot inden for en periode på tre år.
  • Videnpiloten skal have en længerevarende videregående uddannelse.

Med den ny finanslov vil regeringen lempe begrænsningerne således:

  • Virksomheder med op til fem højtuddannede kan nu få en videnpilot.
  • En virksomhed kan have op til to videnpiloter inden for tre år.
  • Ordningen åbnes for videnpiloter med mellemlange videregående uddannelser, for eksempel professionsbachelorer og diplomingeniører.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Særlig rådgiver Philip Flores, tlf. 2237 1745

Kontorchef Thomas Alslev Christensen, tlf. 7231 8410.

* Rettet 23. oktober 2012.

Handlinger tilknyttet webside