Lussing til forskningens vækstlag og talentmasse
Pressemeddelelse fra Styrelsen for Forskning og Innovation
Med regeringens udspil til finansloven er der lagt op til et stort fald i midlerne til Det Frie Forskningsråd på op mod 200 mio. kr. Fordelingen af forskningsreserven skal bøde lidt på det store fald, men der er slet ikke afsat midler nok til at rette faldet op. Det er en meget bekymrende udvikling.
Det Frie Forskningsråd har til opgave at sikre original, dansk forskning i absolut verdensklasse samt udvikle nye forskningsområder. Over de seneste 10 år er de samlede offentlige forskningsbudgetter øget med over 50 pct., og antallet af forskeruddannede ph.d.’er er mere end fordoblet. Det har resulteret i en kraftig stigning i talentmassen og øget antallet af gode ideer til nyskabende forskning af meget høj kvalitet. Det Frie Forskningsråd skal understøtte og videreudvikle de bedste af disse talenter, men det bliver til stadighed sværere at honorere, når midlerne til den frie forskning igennem hele perioden har været helt stagnerende.
Det Frie Forskningsråd har forsøgt at følge med og investerede i 2011 knap en tredjedel af sine midler (336 mio. kr.) på postdoc-stipendier. Men når der nu skæres yderligere i midlerne til den forskerinitierede forskning, vil det også komme til at gå ud over postdoc’erne – og dermed vækstlaget i dansk forskning.
Der satses meget på forskeruddannelse, men det giver kun mening, hvis de bedste forskeruddannede får mulighed for at fortsætte med at forske. Det Frie Forskningsråd har hidtil via postdoc-stipendierne identificeret de bedste af landets kommende forskere og sendt dem videre som endnu bedre. Med finanslovsudmeldingen bliver det klart vanskeligere at fortsætte dette vigtige initiativ
Det resulterer i et stort talenttab og vil kunne mærkes i fremtiden ved, at de banebrydende forskningsresultater i mindre grad vil komme fra Danmark. Det er også alarmerende i lyset af, at virksomhederne på den baggrund vil sakke bagud med eksempelvis implementering af ny teknologi.
Bestyrelsesformand, professor Jens Christian Djurhuus
Klinisk Institut, Aarhus Universitetshospital
Tlf: 7845 9000, mobil: 2043 5899
Handlinger tilknyttet webside