Gå til indhold

Ph.d.-uddannelse betaler sig

09. februar 2012
Ny rapport viser, at ph.d.-uddannede tjener bedre end andre med lange uddannelser, ligesom både arbejdsproduktiviteten og lønniveauet er markant højere i de virksomheder, der har ansat ph.d.-uddannede.

Ph.d.-uddannede med hovedbeskæftigelse i private virksomheder tjener i gennemsnit 10 procent mere end de beskæftigede med en lang videregående uddannelse i private virksomheder, når der ses bort fra person- og virksomhedsspecifikke karakteristika.

Samtidig har virksomheder med mindst en ph.d.-uddannet ansat i gennemsnit 30 procent højere arbejdsproduktivitet, dog kun 11 procent højere i de små virksomheder.

Det viser en ny rapport, "Ansættelse af ph.d.er og produktivitet", der er udarbejdet af Centre for Economic and Business Research ved CBS for Styrelsen for Forskning og Innovation og sammenholder ph.d-ansættelser med produktivitet i danske virksomheder de seneste 10 år.

Det er et klart signal om, at det kan betale sig at uddanne sig, og samtidig styrker det indtrykket af, at det er en god investering at ansætte højtuddannede, mener Uddannelsesminister Morten Østergaard:

– Jeg har en stærk tro på, at uddannelse gavner både de unge selv og samfundet som helhed, og det synes jeg, at denne rapport underbygger, siger Morten Østergaard.
– Rapporten viser dog også, at der fortsat er rum til forbedring. Det er ikke inden for alle fagområder, at de ph.d.-uddannede har let ved at komme ud på det private arbejdsmarked, siger Morten Østergaard, der opfordrer de danske virksomheder til i endnu højere grad at betragte de højtuddannede som en investering, der betaler sig.

Rapporten viser samtidig, at små virksomheder, der har ph.d.-ansatte, generelt har et højere lønniveau end virksomheder uden ph.d.-ansatte.

Folketinget skal i løbet af foråret tage hul på diskussionerne om en eventuel forlængelse af det massive sats på ph.d.- stillinger – der har betydet en fordobling på mindre end otte år.


Yderligere oplysninger:

Chefkonsulent Jesper Allerup, Uddannelsesministeriets analyseenhed, tlf. 7231 8226, e-mail jeall@fi.dk. Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200.

Handlinger tilknyttet webside