Gå til indhold

Virksomheder foretrækker erfaring fra udlandet

09. maj 2012
Praktik- eller studieophold i udlandet er i høj grad en fordel, når private virksomheder rekrutterer nye medarbejdere. Arbejdsgivere forudser, at udlandsophold får endnu større betydning fremover.

Hver anden private virksomhed foretrækker en medarbejder med et udlandsophold på CV'et.

Det viser en ny undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold.

– Hvis valget står mellem to lige dygtige kandidater, vil over halvdelen af virksomhederne vælge den ansøger, der har været på udlandsophold. Kun én procent vil vælge ansøgeren, der ikke har haft udlandsophold. Det viser med al tydelighed, at virksomhederne værdsætter de nyuddannede med internationalt udsyn og mod til at dygtiggøre sig uden for Danmarks trygge rammer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

En tredjedel af virksomhederne fremhæver praktik- eller studieophold i udlandet som vigtige, når de skal rekruttere nye medarbejdere.

Over 70 procent af virksomhederne anser internationalt udsyn og interkulturel forståelse som vigtige egenskaber og 50 procent forudser, at udlandsophold får større betydning, når de skal rekruttere medarbejdere i fremtiden.

Det er især større virksomheder, der lægger vægt på, at jobansøgere har gennemført en del af deres uddannelse i udlandet.

Danske studerende vælger i stigende grad et praktik- eller studieophold i udlandet under deres studietid. Seneste opgørelse over danske studerende på udlandsophold gennem udvekslingsprogrammet Erasmus viser en stigning på næsten 15 procent i studieåret 2010/11 i forhold til året før.

– Internationalisering er Danmarks vej til vækst og velstand og for den enkelte studerende et sundt møde med arbejdsmarkedet. Derfor skal et udlandsophold skal være en helt naturlig del af det at tage en uddannelse. Regeringen barsler snart med en internationaliseringsstrategi, og de europæiske lande har netop vedtaget en fælles strategi, der skal skabe bedre betingelser for mobilitet i Europa. I 2020 skal 20 procent af dimittenderne i de europæiske lande have været på et studie- eller praktikophold i udlandet. Min vision er på sigt at alle studerende har et internationalt element i deres uddannelse, siger Morten Østergaard.

"Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold" er foretaget i et samarbejde mellem Dansk Erhverv, Dansk Industri, Rådet for Internationalisering og Styrelsen for Universiteter og Internationalisering.

334 private virksomheder har deltaget i undersøgelsen.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressesekretær Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200.

Styrelsen for Universiteter og Internationalisering, Kommitteret, Jacob Fuchs, tlf. 7231 8630.

Handlinger tilknyttet webside