Gå til indhold

Danske virksomheder finder vej i innovationssystemet

12. maj 2014
Ny kortlægning af Danmarks innovationsordninger viser, at virksomheder finder vej i innovationssystemet, men endnu flere kan få glæde af mulighederne, hvis kendskabet øges.

9 ud af 10 virksomheder, der bruger de offentlige tilbud om rådgivning, netværk og støtte, kan finde vej i innovationssystemet. Det viser analysen 'Sammenhæng for vækst og innovation', der er den hidtil største kortlægning af danske virksomheders brug af det offentlige innovations- og erhvervsfremmesystem.

Med data fra 20.000 virksomheders anvendelse af innovationssystemet og holdninger fra 7.000 brugere og ikke-brugere giver analysen et unikt indblik i udbud, efterspørgsel og sammenhængen i det danske innovationssystem.

Analysen viser, at der er to hovedindgange, der guider virksomhederne videre i de nationale og regionale ordninger, og en del virksomheder benytter flere innovationsordninger.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen fastslår, at analysen punkterer myten om en innovationsjungle, men at vi skal blive på tæerne og blive endnu bedre.

- Vi er på rette spor, men det betyder ikke, vi læner os tilbage. Det er netop også de små iværksætter-, produktions- eller servicevirksomheder, der skaber de nye ideer og løsninger, som sikrer vores alle sammens sundhed, miljø og velfærd i fremtiden. Det er vigtigt, vi bliver endnu bedre til at gøde jorden og hjælpe nye ideer på vej, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Hver tredje virksomhed, som har brugt systemet, ser ingen barrierer. Analysen viser samtidigt, at manglende kendskab er den største barriere for at bruge innovationssystemet. Blandt de adspurgte virksomheder, der endnu ikke har brugt en innovationsordning, angiver 55 procent, at det skyldes manglende kendskab til ordningerne.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen understreger, at kendskabet skal øges, men fleksibiliteten i systemet skal fastholdes.

- Der er stadig virksomheder, der ikke kender de mange gode muligheder, som det danske innovationssystem kan tilbyde. Det skal vi have styr på. Vi skal dog passe på, vi ikke forsøger at gøre alle ordninger ens i jagten på at gøre innovationssystemet mere enkelt. Det handler ikke om antal af ordninger, men tværtimod om at hjælpe den enkelte virksomhed, med det den har brug for, siger Sofie Carsten Nielsen.

Siden analysen blev igangsat er flere initiativer sat i søen for at styrke innovationssystemet, herunder etableringen af Danmarks Innovationsfond, der samler Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og Innovation i én samlet fond med et budget på mere end 1,5 milliarder kroner i 2014.

Analysen dækker regionale innovationsordninger, de regionale væksthuse samt nationale ordninger og er udarbejdet af analysefirmaet DAMVAD for Uddannelses- og Forskningsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, de regionale vækstfora og Danske Regioner. 


For yderligere oplysninger, kontakt:

Kontorchef Thomas Alslev Christensen, tlf. 7231 8410, e-mail: tac@fi.dk
Pressesekretær Carina Elkott, tlf.: 5090 0549, e-mail: care@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside