Gå til indhold

Første spadestik til dansk-kinesisk universitetscenter i Beijing

23. april 2014
Den 26. april 2014 vil Hendes Majestæt Dronningen af Danmark, Margrethe II, tage første spadestik til Industriens Fonds Hus, som er den nye bygning til det unikke samarbejde mellem Danmark og Kina.

Når Hendes Majestæt Dronningen tager spadestikket til Sino-Danish Centre for Education and Research’s (SDC) nye bygning i Beijing, er det en vigtig milepæl for det unikke dansk-kinesiske initiativ inden for uddannelse og forskning - og en vigtig markering af dansk-kinesisk venskab og samarbejde.

Begivenheden vil blive overværet af uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, præsidenten for det kinesiske videnskabsakademi Bai Chunli, bestyrelsesformand i Industriens Fond Sten Scheibye, administrerende direktør for Industriens Fond Mads Lebech, formand for SDC’s danske bestyrelse rektor Brian Bech Nielsen, og SDC’s direktør Lauritz B. Holm-Nielsen, samt SDC’s kinesiske og danske studerende.

- Det er helt afgørende for Danmarks konkurrenceevne, at danske virksomheder kan rekruttere kvalificerede kandidater med internationale erfaringer. Forskning, uddannelse og talentudvikling er i massiv udvikling i Kina, og hele visionen med Industriens Fonds Hus er at skabe et attraktivt fysisk mødested, hvor uddannelserne og samarbejdet med erhvervslivet kan blomstre, siger Sofie Carsten Nielsen.

Industriens Fond har doneret 99 millioner kroner til SDC’s nye bygning. Industriens Fonds Hus er designet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter og vil afspejle skandinaviske arkitekturtraditioner, hvor der lægges vægt på kvalitet, energieffektivitet og miljøvenlige løsninger. Bygningen bliver et stærkt visuelt vartegn for SDC’s akademiske aktiviteter samt et samlingspunkt og mødested for studerende, forskere og virksomheder fra både Kina og Danmark. 

- Fonden håber, at dansk erhvervsliv vil engagere sig aktivt i livet i og omkring Industriens Fonds Hus i Kina. Det vil give den enkelte virksomhed særligt nære relationer til miljøet på universitetet og dermed adgang til ny viden, teknologi og veluddannede kandidater. Det kan understøtte varetagelsen af virksomhedernes interesser på det kinesiske marked, siger Sten Scheibye.

Når den 10.900 m2 store bygning forventes at stå opført til efteråret 2015 vil den rumme et auditorium, undervisningsfaciliteter, kontorer, studenterfaciliteter, 20 boliger til forskere og en stor foyer, der kan bruges som showroom og til arrangementer. Bygningen vil blive opført ved Yanqi søen på det nybyggede campus for det kinesiske videnskabsakademis universitet (UCAS) 60 km nordøst for Beijing.

Stærke dansk-kinesiske relationer inden for uddannelse og forskning

SDC er et samarbejde mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet, de otte danske universiteter, det kinesiske videnskabsakademi (CAS) og UCAS.

Det overordnede formål med SDC er at fremme og styrke samarbejdet mellem danske og kinesiske forsknings- og læringsmiljøer og at sammenbringe førende danske og kinesiske forskere. SDC vil fokusere på forskningsområder, der bidrager til den fortsatte udvikling af de danske og kinesiske samfund og som understøtter de uddannelser, som SDC udbyder. Der udbydes på nuværende tidspunkt kandidatuddannelser inden for bioenergi, miljøstudier, neurovidenskab, bioteknologi, samfundsstudier og innovation.

Siden SDC åbnede op for studenterindtag i 2012, har cirka 250 kandidatstuderende fra både Kina og Danmark startet deres uddannelse på universitetet. De studerende spiller en central rolle i fremtidige dansk-kinesiske relationer, da de bliver eksponeret for de bedste uddannelser og forskningsmiljøer, samt kinesisk og dansk kultur.

SDC er en unik oplevelse og mulighed for de studerende, og vil spille en central rolle i udformningen af en unik talentmasse for kinesiske og danske virksomheder.

I løbet af 2013 tilbragte 275 danske forskere og undervisere, hvad der svarer til i alt 27 årsværk i Kina fordelt mellem undervisning på kandidatuddannelserne og forskningsaktiviteter i samarbejde med kinesiske kolleger. Herudover er der alene fra dansk side tilknyttet over 50 ph.d.-studerende, som alle tilbringer minimum seks måneder i Kina.

Ceremonien vil ikke kun være et vigtigt vidnesbyrd om udviklingen af SDC, men også et bevis på det stærke og langvarige samarbejde mellem Kina og Danmark inden for uddannelse og forskning.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Presseansvarlig Ingeborg Nielsen, tlf. 2211 0200, e-mail: imen@ufm.dk

Chefkonsulent Jens Peter Jacobsen, tlf. 7231 8600, e-mail:  jpj@uds.dk

Direktør Lauritz B. Holm-Nielsen, tlf. 23382126, e-mail: lhn@adm.au.dk

Projektleder Lars Møller Holmegaard tlf. +45 3060 3320; e-mail: lmh@industriensfond.dk

Revideret 23. april 2014

Handlinger tilknyttet webside