Privatrettede uddannelser sikrer rekordoptag på de videregående uddannelser
Onsdag den 30. juli får 64.397 nye studerende at vide, at de er optaget på enten en bacheloruddannelse, en professionsbacheloruddannelse eller en erhvervsakademiuddannelse.
Årets optag på de videregående uddannelser er dermed én procent højere end på samme tidspunkt sidste år, hvor 63.525 ansøgere blev optaget i første optagelsesrunde. Væksten i antal studerende bliver i høj grad trukket af uddannelser rettet mod det private erhvervsliv, da erhvervsakademiuddannelserne i år har optaget ti procent flere studerende end i 2013.
- Vi skal uddanne vores unge til en fremtid med job og muligheder og ikke ledighed. Fremover skal langt flere med en videregående uddannelse finde job i private virksomheder, og mange unge har valgt efter jobmuligheder. Med det store optag på uddannelser rettet mod job i netop den private sektor, er vi på rette vej, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.
De akademiske bacheloruddannelser har optaget cirka samme antal studerende som sidste år, mens professionsbacheloruddannelsernes optag er faldet én procent i forhold til optaget i 2013.
Stadig mange ledige pladser
Samtidigt med det rekordstore antal optagne vil der dog være en del ansøgere, der ikke er blevet optaget på den søgte uddannelse i denne runde. I alt er 24 procent af ansøgerne ikke blevet optaget. Det ligger på omtrent samme niveau som i 2013. Omkring halvdelen har ikke højt nok karaktergennemsnit til de søgte uddannelser, mens den anden halvdel er afmeldt, for eksempel fordi de ikke opfylder adgangskravene eller har afmeldt sig selv.
Nye ansøgere og ikke-optagne kan søge optag blandt de mange ledige studiepladser på de videregående uddannelser i anden optagelsesrunde. På 45 procent af uddannelserne er der stadig ledige pladser.
Uddannelses- og forskningsministeren råder ansøgere, der har fået afslag, til at kigge på andre uddannelser, der ligner den søgte uddannelse.
- Når den værste skuffelse har lagt sig, vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man kigger på, om ikke en af de mere end 400 uddannelser, der stadig har ledige pladser, kunne være et godt alternativ. Der er mange uddannelser inden for samme område, så det handler både om at søge lidt bredere og måske også rundt i landet, så man alligevel kan komme til at studere inden for det felt, man drømmer om. Man kan selv være med til at forme sin uddannelse i den retning, man ønsker, ved at vælge praktik, udlandsophold eller kurser og fag på andre uddannelsesretninger, siger Sofie Carsten Nielsen.
Optag på de videregående uddannelser 2014
- Det samlede antal optagne i første optagelsesrunde er i 2014 på 64.397. Det er en stigning på én procent i forhold til i 2013.
- Alle ansøgere får svar på deres ansøgning 30. juli. Uddannelses- og forskningsministeriet offentliggør alle hovedtal fra Den Koordinerede Tilmelding på ufm.dk/optag.
- Ledige pladser: uddannelser med ledige pladser, der stadig kan søges, kan findes på ufm.dk/optag/ledige-pladser.
- 1. september er studiestart på de fleste uddannelser (en række uddannelser har dog også studiestart 1. februar).
- Resultatet af optagelsens anden runde og dermed endelige optag opgøres i oktober. Fra 30. juli og frem til september vil nogle ansøgere takke nej til tilbudte pladser, mens andre vil søge ledige pladser.
Søgning og optag i 2013
- Det samlede ansøgertal i 2013 var på 88.040
- 63.525 ansøgere blev per 30. juli tilbudt en plads ved en videregående uddannelse.
- Det endelige optag per 1. oktober 2013 var på 64.746.
For yderligere oplysninger, kontakt:
Kontorchef i Statistik og Analyse Jens Storm, tlf.: 7231 7982, e-mail: jst@uds.dk
Pressesekretær Peter Høyer, tlf.: 72318031, e-mail: phy@ufm.dk
Handlinger tilknyttet webside