Gå til indhold

Regeringen afsætter 1,2 milliarder ekstra til uddannelse

26. august 2014
Regeringen afsætter 1,2 milliard kroner ekstra til uddannelse på årets finanslovsforslag. Pengene skal sikre, at kvaliteten fortsat er helt i top, når det rekordhøje optag på de videregående uddannelser indfinder sig på uddannelsesinstitutionerne.
- Med finanslovsforslaget for 2015 foretager vi nye investeringer i uddannelsessystemet, så rekordmange kan tage en videregående uddannelse. Vi finansierer krone for krone de ekstra studiepladser og SU, som bliver det glædelige resultat af årets rekordoptag, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

De 1,2 milliard kroner fordeler sig med 0,6 milliarder kroner ekstra til flere studiepladser og 0,6 milliarder ekstra til SU-stipendier.

Samtidig fortsætter regeringen med at give uddannelsesinstitutionerne budgetsikkerhed de kommende tre år.

- Det giver stabilitet og en bedre planlægningshorisont for institutionerne, at de kender deres budgetter for de kommende tre år. For universiteterne betyder det helt konkret, at basisforskningsbevillingerne videreføres med 8,5 milliarder kroner årligt, forklarer Sofie Carsten Nielsen.

Endelig afsættes ekstra midler til Studenterrådgivningen, som løfter en vigtig opgave med social, psykologisk og psykiatrisk rådgivning.

21,4 milliarder kroner til offentlig forskning

Der budgetters i 2015 med 21,4 milliarder kroner til offentlig forskning på finanslovsforslaget. Det svarer til 1,09 procent af BNP.

- Det er helt afgørende for den fremtidige vækst, at vi både har en stærk grundforskning og forbedrer vores innovationsindsats, siger Sofie Carsten Nielsen.

Danmarks Grundforskningsfond får et kapitaltilskud på tre milliarder kroner, som skal sikre, at forskningsaktiviteterne kan fortsætte mindst 10 år mere.

Derfor kan fonden sætte nye forskningscentre i gang frem til 2026/2027. Det betyder, at fonden får et langsigtet og stabilt arbejdsgrundlag, og at fonden samtidig bevarer sin uafhængighed.

Med regeringens forslag til udmøntning af Forskningsreserven vil der være et fortsat uændret højt bevillingsniveau til Innovationsfonden.


For yderligere oplysninger, kontakt:

Pressechef Peter Høyer, tlf.: 7231 8031, e-mail: phy@ufm.dk
Kontorchef Niels Korsby, tlf.: 7231 8050, e-mail: nrk@ufm.dk

Handlinger tilknyttet webside