Gå til indhold

Tre døgn fyldt med forskning – for alle

22. april 2014
Alle er velkomne, når Forskningens Døgn 24., 25. og 26. april inviterer til mere end 400 arrangementer på hospitaler, museer, universiteter, biblioteker og gader og stræder over hele landet.

Tag på rejse i den menneskelige hjerne eller i det uendelige univers. Lær at gensplejse en plante, eller lav din egen rumraket. Få styr på fup og fakta om rødvins sundhedsfremmende effekter og benyt lejligheden til én gang for alle at sætte dig ind i teorien om alting …

Forskningens Døgn 2014 tilbyder flere end 400 arrangementer over hele Danmark. Den 24., 25. og 26. april har alle chancen for at få et indblik i en fascinerende verden af videnskab, underholdning og overraskelser. Og så er det hele gratis.

- Gennem forskningen får vi ny viden og kan udvikle ideer, som berører os alle sammen hver eneste dag, og som er fundamentet under vores fremtidige velfærd og arbejdspladser. Vores viden om for eksempel menneskets hjerne, gensplejsede planter eller rødvinens effekter – som forskere præsenterer til Forskningens Døgn – kan bidrage til, at vi lærer mere om at bekæmpe sygdomme, kan udvikle vores fødevarer og kan leve sundere. Det får vi alle gavn af, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Festivalen skydes i gang i Aalborg

Forskningens Døgn 2014 begynder den 24. april med et stort åbningsarrangement på Nordkraft i Aalborg med Aalborg Universitet som vært.

H.K.H. Kronprinsesse Mary deltager i arrangementet og uddeler
Uddannelses- og Forskningsministeriets forskningskommunikationspris på 100.000 kroner til en forsker eller gruppe af forskere, der gennem formidling har skabt bred opmærksomhed om sin forskning.

Desuden vil vinderen af en innovationskonkurrence for studerende blive kåret. Alle studerende på landets videregående uddannelser har været inviteret til at deltage i konkurrencen, der er udskrevet af VIA University College som en hyldest til de studerendes innovative idéer. Med prisen følger 50.000 kroner og professionel coaching som hjælp til produktudvikling og realisering af den gode idé.

Nørd igennem

I år holdes Forskningens Døgn under overskriften Slip Nørden løs! Udover de mange arrangementer, man kan deltage i rundt om i landet, hvor passionerede forskningsformidlere vil smitte danskerne med deres engagement og passion, har rapperen Raske Penge en opfordring til landets børn og unge: Nørd igennem og byg en nørdemaskine. Den, der bygger den mest nørdede maskine, vinder sin helt egen koncert med Raske Penge.

Udpluk af begivenheder under Forskningens Døgn

Nordjylland

Børn og barnlige sjæle inviteres indenfor på Aalborg Universitetshospital til en lærerig omgang Forskningens Døgn. Arrangementet er spækket med sjove aktiviteter, hvor du får mulighed for at lære din krop lidt bedre at kende. Du kan også lære hjertemassage eller tage din bamse med på Bamsehospital.

Midtjylland

Besøg Flyvestation Karup og hør, hvordan flyvevåbnet bruger videnskab i sin hverdag: Hvordan holder en helikopter sig i luften? Hvordan virker en gasmaske? Hvad er Stealth Teknologi? Hvordan fungerer en radar? Hvad er Sarin?

Sønderjylland

Besøg en arkæologisk udgravning i Haderslev. Arkæologi Haderslev foretager mere end 30 udgravninger om året og udgraver, indmåler, registrerer og fotograferer fortidens spor i jorden. Ved arrangementet er der mulighed for at se, hvordan arkæologerne graver jernalderhuse ud, som er fra cirka 500-700 e.Kr.

Fyn

Tag på Syddansk Universitet, der er vært for en filmfestival med temaet Det Fantastiske. Her kan du opleve forskere krydre film med oplæg om blandt andet de fantastiske robotter, den fantastiske matematik, den fantastisk forfærdelige krig og de fantastiske fortællinger.

Sjælland

Tag til dinosaurdag i Vordingborg og hør en dinosaurjæger fortælle om sit spændende arbejde i jagten på dinosaurknogler i nogle af verdens fjerneste egne. Eller besøg Roskilde og få mulighed for at blive inspireret, underholdt og en lille smule klogere på forskningen, der er rykket ud på gågaden.

Hovedstaden

Besøg Forskertorvene på Vor Frue Plads og Rådhuspladsen, hvor Københavns Kommune og Københavns Universitet præsenterer en lang række aktiviteter. Lav krystaller og lær om krystallografi, se flotte billeder af verdensrummet, klap et lam fra Valby Bækgård eller besøg Cirkus Naturligvis, der underholder med spændende fysik- og scienceforsøg,

Om Forskningens Døgn

  • Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival, som arrangeres af Uddannelses- og Forskningsministeriet i samarbejde med en lang række organisationer og frivillige landet over.
  • Festivalen blev oprettet i 2005 og afholdes hvert år.
  • Formålet er at øge interessen for forskning blandt befolkningen og skabe forståelse for den betydning, som forskning har for vores samfund og hverdag.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Projektleder Kathrine Saxild, tlf. 2082 8512, e-mail: ksx@fi.dk
Presse- og kommunikationskonsulent Steen Bruun Jensen, tlf. 7231 8216, e-mail: sbj@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside