Gå til indhold

Dansk-svensk kæmpemikroskop får status som ægte europæisk forskningsfacilitet

08. september 2015
Nu får det dansk-svenske forskningsmikroskop European Spallation Source (ESS) flere ejere og ændrer status til en ægte europæisk forskningsfacilitet. Uddannelses- og forskningsministeren deltager i en ceremoni i Lund, der markerer transitionen til et fælles europæisk infrastrukturkonsortium.

EU-Kommissionen har godkendt, at det dansk-svenske forskningsmikroskop ESS fremadrettet vil være en fælles europæisk forskningsfacilitet – en såkaldt ERIC (European Research Infrastructure Consortium). Samtidig bliver flere europæiske lande medejere af mikroskopet.

For at markere den nye status holder EU-Kommissionen en ceremoni i Lund den 8. september. Her deltager uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen sammen med blandt andre sin svenske ministerkollega Helene Hellmark Knutsson og generaldirektør Robert-Jan Smits fra EU-Kommissionen.

- Vi er stolte og taknemmelige for, at ESS får så stor opbakning fra mange europæiske lande. Det giver ESS de bedste forudsætninger for at udvikle sig til en europæisk forskningsfacilitet i verdensklasse, hvor talentfulde forskere fra hele verden samles for at udføre banebrydende eksperimenter, siger Esben Lunde Larsen.

En forskningsfacilitet med mange ejere

Udover Danmark og Sverige bliver Tjekkiet, Estland, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien, Norge, Polen og Schweiz nu medejere af ESS. Dermed forpligter de sig til at bidrage til konstruktionen og driften af forskningsfaciliteten.

Belgien, Holland, Spanien og Storbritannien deltager foreløbigt i møder om ESS som observatører, og inden længe forventes de også at blive medejere af ESS.

Danmark har vigtig rolle

Danmark vil fortsat være dybt involveret i udviklingen af ESS. Blandt andet er flere danske forskningsmiljøer med til at udvikle og bygge selve anlægget, og på Nørre Campus i København er der etableret et datacenter, som skal hjælpe forskere med at analysere og fortolke data fra de eksperimenter, der gennemføres på ESS-faciliteten i Lund.

Om ESS

  • ESS er en neutronspredningsfacililtet, der fungerer som et kæmpestort og meget avanceret mikroskop.
  • ESS gør det muligt at tage meget præcise billeder og filmsekvenser af de strukturer og processer, som er skjult under materialers overflade. Det kan sammenlignes med røntgenteknologi, som man kender fra blandt andet hospitalsverdenen. 
  • ESS producerer de første neutroner i 2019 og forventes at stå endeligt færdigt i 2025.
  • Det forventes, at 2.000-3.000 forskere årligt vil besøge ESS for at gennemføre forskellige eksperimenter. 
  • Hidtil har ESS været organiseret som et dansk-svensk aktieselskab. Fremover bliver det i stedet et europæisk infrastrukturkonsortium - et såkaldt European Research Infrastructure Consortium (ERIC).

For yderligere oplysninger, kontakt:

Chefforhandler Bo Smith tlf.: 2169 3915, e-mail: bosmi@fi.dk
Presse- og kommunikationsansvarlig Steen Bruun Jensen tlf.: 7231 8216, e-mail: sbj@fi.dk

Handlinger tilknyttet webside